Get Adobe Flash player
Címlap December 12 Fórum I Garanciacsoport

Fórum I Garanciacsoport

I. Fórum: A Garanciacsoport

(tartalom)

 

A Magyar Autonóm Néppárt első olyan politikai fóruma, amely már nemcsak a politikáról, hanem az általunk képviselt jövő egy szeletéről is szól. Terveink szerint, úgynevezett hitelesítő fórumainkon kívánjuk bemutatni azokat az autonóm, állam vagy esetenként mesterséges kolonizációs régiók felépülésének egyes elemeit, amelyek a jövő autonóm társadalmainak nyújtanak életet és egyben védelmet. Szeretném előrebocsájtani, hogy ezeken a (hitelesítő) fórumokon nem kívánunk többet foglalkozni azzal a kérdéssel, hogy melyik párt hol szúrta el hazánk lehetőségeinek kibontakoztatását, mint amennyit éppen szükségesnek tartunk ahhoz, hogy megértsük, miről is van itt szó. Természetesen erről is beszélhetünk majd egy későbbi időpontban, mert ezt a témát sem kívánjuk elkerülni.

-Mi is tehát az autonómia?

A rengeteg irodalmak, dolgozatok, publikációk és meglátások … valamint a már meglévő és működő* területi, a gazdasági autonómiákat szerte a világon tiszteletben tartva. Egy egyszerű megfogalmazással élnék, amihez szeretnék is egy ideig ragaszkodni. Véleményünk szerint ez egy olyan össztársadalmi forma, amely fenntartja és védelmezi önmagát külső segítség nélkül. Legalábbis addig tartjuk fontosnak ezt a megfogalmazást, amíg közelítőleg meg nem értik a bennünket követők. Ahhoz, hogy megfelelően értelmezhetővé váljon a Magyar Autonóm Néppárt politikai, gazdasági, társadalmi terve, feltétlenül szükséges, hogy világossá váljék, a cél. A kialakult és a kialakulóban lévő világgazdasági helyzet egyre sürgetőbbé teszi az autonómia fogalmának, szerkezetének, céljának megismertetését, valamint megvalósításának módját és folyamatát Magyarországon.

 

Az autonómia társadalma

 A világ gazdasága egyre fokozódik a digitális rendszerek fejlődésével, egyre sokoldalúbb, egyre gyorsabb. Csak az emberi faj nem „hasonult” oly’ mértékben, eme folyamatokhoz, mint az információk áramlásának sebessége. Döntéseink, észlelésünk, cselekvésünk nem fejlődött észlelhetően jobban, pl. a tranzisztor, a digitális technológia alapeleme a felfedezésétől számított időtől számítva. (Walter Brattain 1947-ben). Viszont a világ egyre gyorsulni kívánó gazdasági és technológiai ütemével a politika és a politikai gondolkodás fejlődése, az új gondolatok megjelenése lemaradt, némely estben egy néhány száz évet jelent. E végett, nem meglepő módon a politika sakktábláján, már előre vetíthetőek sokszor több lépésben az események. Ennélfogva lassult le a hatékony döntések sorozata. Ezek a természetes velejárói a folyamatoknak, ezért hozzávetőlegesen és/vagy akár pontosan is ki tudják számítani egymás lépéseit a politika ellenfelei. Ez azt eredményezte, hogy a legjobb szándékú politikai döntést is keresztülhúzhatja egy megelőző lépéssel az ellenfele. Természetesen kárvallottjai az emberek, a családok, a társadalom és akár a világ emberisége is, ha nem vigyázunk.

A probléma, a politika hiányosságai túlnőtték az emberséget, illetve azok jelenlegi korlátjait. Nemcsak a civil emberek látják, hogy vége és nincs tovább, hanem a nagyobb hatalmak is. Bár, ott még a tartalékok bőségesek lehetnek, vagy a gyarmatokból beszállíthatóak, de a politikai probléma továbbra is fennáll. A gondokat nem itt lehet megoldani hazai vizeken, hiszen azok már rég túlnőtték az országok, illetve az államok határait. Viszont el kell kezdeni a megoldások szerkesztését. 

Hogy kívánjuk elérni az autonómiát?

Minden bizonnyal kissé nehéz lesz. Pedig végtére is az vár ránk, hogy egyedül állunk neki „természetesen”. Az első lépés ehhez egy elengedhetetlenül fontos érthető és elérhető cél, jelen helyzetben ez az általunk képviselt autonómia eszmeisége és úgy, hogy integrálódva tudjanak hozzánk mind közelebb és közelebb kerülni, hogy fokozatosan hozzá idomulva követhessék mások is. Magyarországon a helyzet már megérett erre a változásra. Az autonómia elérése a társadalmi élet egyik kiemelkedően fontos értelmévé kell, hogy váljék, a polgárság számára. Az autonómiák kialakulása az egész emberi civilizáció érdeke, hogy a világnézeti egyensúly az autonóm folyamatok közt is létrejöhessen. Az autonóm folyamatoknak is Globálissá kell válniuk, hogy megfelelően kialakulhassanak, majd működhessenek. Az önállósodásra törekvő országok irányítói, az új típusú „önfenntartó” gazdasági folyamat közben politikai küzdelmet is folytatnak, ki-ki világnézetének megfelelően, ezáltal versenyhelyzetet teremtenek mindkét téren. Ennek hatására a feltörekvő társadalom hiányosságai (a gazdasági, társadalmi, jogi…), hibái a felszínre kerülnek, amelyet haladéktalanul orvosolniuk is kell. A végeredmény, hogy az idő előrehaladtával egyre letisztultabb, helyesen szabályzott, mentálisan erősebb társadalmi forma bontakozódik ki. Tévedésnek tartom, hogy vonakodnak az autonóm társadalmak létrehozatalától, de mégis kell lépni érte, mert nem maradhat minden ország függőségben, a későbbiekben említésre váró gazdasági-ökológiai, földrajzi-csillagászati változások végett. Olyan strukturált, önfenntartó rendszerre kell ráállni, ami védi saját magát és a lakosságát. Ez az emberiség érdeke. Az úgynevezett Garanciacsoportok létrehozása és működtetése azért különleges feladat, mert a jövő városai annyira speciális kiterjedésűek, hogy a jelenlegi közigazgatási rendszer egyszerűen nem látná át…

Az autonómiát nem lehet pénzből kialakítani, mert az nem egy bevásárló központ, vagy egy rakéta kilövő állvány. Az egy akarat és benne legalább annyira kell bízni. Ebből az okból azok a törekvések amelyek csak pénzből épülnek, annak hiányában el is tűnnek.

Működése: Kategorikusan kijelenthető, hogy a legrégebbi társadalmi forma mely a világon létezett, hiszen azok a népcsoportok, akik elszigetelve éltek egymástól távol, vagy a még számukra nem létező civilizációtól, élték túl a legtovább. Pl. Pápua Új-Guinea, bennszülött lakossága. Ők nem akarták az autonómiát, sőt azt sem tudták, hogy abban vannak. De fenntartották és védelmezték azt a társadalmat, amely számukra a legmegfelelőbbé vált az évezredek alatt. Természetesen ezt nem lehet összehasonlítani a jelenleg szükséges helyzettel de, hogy létezik és hogy létezett az vitathatatlan. Az elv, hogy mint önfenntartó társadalom, mindenképp kiindulópontként kell kezelni. Miért pont az autonómia? A világunk változóban van és ezt nem egyszerű metaforaként említem, hanem valóban változik. Csökkennek az erdők területei, növekszik a felmelegedés üteme, a napunk is változik, csökkennek az ivóvíz tartalékok fel kell készülnünk ezeknek a változásoknak befogadására is, nem csak a kivédésükre. Ezek a feladatok ránk várnak és korántsem elhanyagolhatóak. Míg a pártunk egyik oldalon vívja politikai harcát, a háttérbe dolgozunk egy új élhetőbb világ megalkotásán is, melynek első állomása, hogy tájékoztassuk az embereket, és politikus társainkat, hogy ez a párt olyan szándékkal van jelen amely szándék eltér az eddig részben megszokottól. Avagy nem valami ellen, hanem az elvei, gyakorlati eléréséét is küzd. Ez a legfontosabb első lépése az új politikának, amelyet a párt képvisel, hogy nem más politikáját politizáljuk, hanem a sajátunkat, egy újat állítunk, szembe a meglévőkkel. Természetesen, mint párt nekünk is végig kell járnunk azt az utat ami előttünk áll. De meggyőződésünk, hogy az a célravezető és józan gondolat, ha teszünk is érte és az hogy az embereknek a társadalmaknak lehetőséget kell adnunk, hogy az életüket jobbá, szebbé, értékesebbé tegyék, mint amely eddig lehető volt számukra.

A Magyar Autonóm Néppárt terve „programja” hatására változások állnak be;

a mezőgazdaság és az ipar területén,

a földterületek liberalizációja, a tulajdoni viszonyokra különös tekintettel,

a vállalkozások és a munkavállalás,

a környezetvédelem és a gyakorlott ökológia,

az egészség és a nyugdíj biztosítás, valamint a szociális rendszer,

a társadalmi egészség és kórház politika,

a média és a digitális szolgáltatások,

a honvédelem és a rendfenntartás,

a kül-és belpolitika,

a tudomány, a technika, a találmányok felhasználása,

a lobbi tevékenységek,

az oktatás és az ifjúságvédelem,

a társadalomtudományok, mint pl. a szociológia, politikatudomány, jogtudomány, közgazdaságtan területén.

Átrendeződik a jogalkotás folyamata, a demokrácia gyakorlásának folyamata, valamint a honvédelem és az általános hadviselés gyakorlata. A modern kori autonómia eléréséhez bizonyos szemléletbeli változásokra is szükség van. Mindenképp olyanokra, hogy tudjuk miért, milyen, és azt, hogy hogyan szeretnénk létrehozni.

MIÉRT: az emberség túlélésért mindig tenni kell azoknak akik tehetik, ezért változásokat kell indukálni.

MLYEN: olyat kell létrehozni, amely bizonyíthat és ha eredményes azt fejleszteni.

HOGYAN: Bevonni a magasabb tudást oda is ahová addig nem is gondoltuk és mindig szembenézni a hibákkal, hogy legközelebb azok elkerülhetőek legyenek.

 Jelen helyzetünkben, csak apró részletekben tárjuk a nyilvánosság elé, mivel nem egyszerű, sőt kissé itt-ott bonyolult is. Tehát az elsődlegesen választott rész az úgynevezett Garanciacsoportok létrehozása. Mik is ezek a Garanciacsoportok és hogy működnek, ki felügyeli őket, milyen jogszabályok szerint dolgoznak… most erről lesz szó, illetve a jogszabályozásuk kivételével. Összetett mivoltja végett, azt későbbre tervezzük a nyilvánosság elé tárni.

Tehát a Garanciacsoportok. A jövő társadalmát (autonómtársadalmát) már nem irányíthatja olyan felépítésű önkormányzat, mint amelyek most szerte a világban működnek. Sokkal felkészültebbeknek kell lenniük és sokoldalúbbaknak. A jövő kihívásait a gyorsabb tettre készebb helyes döntés kell, hogy jellemeze, mint amik most jelen vannak. Miért is van erre szükség. A hatalmon lévő kormány ha gazdasági válsággal küzd és közben egy természeti katasztrófa is bekövetkezik, és közben egy ismeretlen influenza járvány is kitör, majd egy iszapgát is átszakad ezekre volt mindre példa a közelmúltban mindezekre még a közelgő klímaváltozások okozta véletlenszerűségek sokszorosát elszenvedő térség, ország, kontinensen élők tűnhetnek el nyomtalanul. A Garanciacsoportok olyan szakmailag felkészült emberekből kell, hogy álljanak akik minden szakmai konzílium nélkül azonnal képesek cselekedni. Itt a felkészülés alatt azt kell elképzelni, mint mikor egy bíró, aki gyilkosságért ítélkezik, egyben szakorvos is. Kérem ne feledjék ez példa. Kik irányítják a csoportokat. A Garanciacsoportok a Kormány politikailag jóváhagyott irányát követik, amelynek végrehajtásért ők büntetőjogilag felelnek. Az Országgyűlés feladatai közé kerülnek majd, mint szabályzó feladatok. Így Pl:

-az Alkotmány változtatása, ill. megalkotása,

-törvények alkotása,

-az ország társadalmi-, gazdasági tervének, meghatározása,

-[(új) a Garanciacsoportok működésének feladatai és gazdasági hátterének szabályzása],

-az államháztartás mérlegének megállapítása,

-az állami költségvetés és végrehajtásának jóváhagyása.

A mai intézményrendszerekben a politikai döntés következtében megalkotott folyamatok sikertelensége után, a büntetés elhanyagolható. Holott egy orvos, minden betegére (úgymond ráhelyezi) a diplomáját, addig egy döntést aláíró politikus amely több ember életéért is felel nem vonató ily módon felelősségre. Meggyőződésünk, hogy ezen változtatni kell, hiszen a társadalmak hanyatlását a hibásan felismert és az alapján értékelt döntés(-ek) okozhatják.


Gazdasági programunk, történelmi horgonyt vet az átalakulás partján. Felelősséget vállalunk programunk végrehajtásáért amely Magyarország szuverenitásán alapszik és a nemzeti felemelkedést szolgálja.

Fel kell nőnünk ahhoz a felismeréshez, hogy a meglévő rendszerek nem működnek, sőt az enyészetbe taszították országunkat.

Jöhet bármilyen párt, vagy úgymond szakértői kormány, a meglévő háttérrel itt tartós előrelépést nem tud tenni.

A több évtizede tomboló gazdasági káoszt megfékezendőül és a társadalmi rend helyreállításának kiindulópontjaként, azt tartjuk a legfontosabb feladatnak, hogy programunk sikeres véghezviteléhez kijelöljük a mindenkori felelősöket.

Ezek a személyek testületekbe tömörülve végzik majd igen nagy felelősséggel a munkájukat. Munkakörük a tervezés, tanácsadás, szakmai vélemény nyilvánítás és a végrehajtás. Ezt egy névvel ellátott szervezetben, ún. Garanciacsoportokban fogják végezni. Így pl. az Ipari Gazdasági & Kereskedelmi Garanciacsoport (IG-KG); Egészségügyi Járványügyi & Vegyipari Garanciacsoportot (EJ-VG); Menekültügyi és Migrációs Garanciacsoport (M-MH); Hír & Digitális Hálózati Garanciacsoport (H-DHG); Közlekedés & Infrastrukturális Garanciacsoport (K-IG) Kvantum Energia & Nukleáris Garanciacsoport (KE-NG); Oktatási & Művelődési Garanciacsoport (O-MG). Történeti Irodalmi & Kulturális Garanciacsoport (TI-KG); Környezetvédelmi & Energetikai Garanciacsoport (K-EG); Honvédelmi & Rendfenntartói Taktikai Garanciacsoport (H-RTG)…

Amely megtervezi, felügyeli, nyomon követi, ajánlásával irányítja a tervezett változtatásokat. A Garanciacsoport a Kormány céljait, törekvéseit valósítja meg és a nemzetnek is tartozik beszámolóval, terveiről, lépéseiről, valamint ő maga törvényi felelősséggel bír. A Garanciacsoport tagjai, szakmailag célzott irányú, szakemberekből állnak. A kormány tagjai politikai és büntetőjogilag is felelősséggel tartoznak, a Garanciacsoportok működésének feltételeiért.

Az országunk jelenlegi helyzetének megoldása csak felelősebb végrehajtási móddal lehetséges.

 

Jelenleg a fórumainkban ezeknek a csoportoknak a működéséről esik szó. A későbbiekben a sejtautomaták működése és az új megvalósításra váró társadalom közt fogunk párhuzamot vonni.

 

A párt által felvázolt autonóm rendszerek további elvi felépülésének ismertetése, nem követi annak megvalósításának szakaszait, valamint a különböző politikai választások időbeli rendjét.

Ez attól természetesen eltérő ütemben zajlik.

 

Takács Gábor elnök

Budapest, 2012. december 27.

első fórumon elhangzottak tartalmából, december 12-én.

Módosítás: (2012. december 28. péntek, 09:13)