Get Adobe Flash player
Címlap Obama II. beiktatása

Obama II. beiktatása

Barack Obama II. beiktatása.


Az államfő táviratban gratulált Obamának a beiktatásához


Táviratban gratulált Barack Obama második ciklusra történő beiktatásához Áder János.


A magyar államfő a levele szerint - amelyet az MTI-hez is eljuttatott - jelképesnek és ösztönzőnek találta, hogy az Egyesült Államok elnökének beiktatása Martin Luther King tiszteletes születésnapján és az Abraham Lincoln által 150 éve kiadott Emancipációs Kiáltvány évfordulóján történt.

"Meggyőződésem, hogy az Ön irányítása és megújított vezetése alatt az Amerikai Egyesült Államok további lépéseket tesz a globális kihívások kezelésére, együttműködésben a hasonló elveket valló partnerekkel és szövetségesekkel, köztük Magyarországgal" - írta Áder János Barack Obamának címzett levelében, amelyben megerősítette szándékát, miszerint megőrzi és továbbfejleszti a két ország közötti baráti kapcsolatot.

Áder János Barack Obama második hivatali ciklusához sok sikert, emellett egész családjának is szerencsét és jó egészséget kívánt.

Barack Obama hétfőn a washingtoni Capitolium előtt, nagyszabású ceremónia keretében teszi le a hivatali esküt. Noha a hivatalos elnöki eskütétel szűk körben, de a média nyilvánossága előtt már vasárnap megtörtént, azt hétfőn megismétlik.

A szertartáson a tervek szerint jelen lesz az Egyesült Államok mind a négy életben lévő exelnöke: Jimmy Carter, George H. W. Bush, Bill Clinton és George W. Bush is.

forrás: hirado.hu/hirek/,  MTI


-néhány szó az eseményekről-


Obama elnök második beiktatása: tisztelgés King emléke előtt Barack Obama elnök és Joe Biden alelnök a hétfői ceremoniális eskütételi szertartás és a beiktatási dokumentumok aláírása után a szövetségi törvényhozás épületében lerótta tiszteletét Marin Luther King mellszobra előtt.

Az Egyesült Államok két legfontosabb közjogi méltóságának ceremoniális beiktatása egybeesett a legendás polgárjogi harcos hivatalos országos emléknapjával. Barack Obama King tiszteletes és a rabszolga-felszabadító elnök Abraham Lincoln egy-egy bibliájára tette le a hivatali esküt. Az elsővel King tiszteletes történelmi jelentőségű "washingtoni menetelésének" 50., a másodikkal a feketék egyenjogúságát kimondó proklamáció 150. évfordulója előtt tisztelgett.
Az Obama és a Biden házaspár a kongresszusban részt vett a hagyományos beiktatási ebéden, amelyen a törvényhozás vezetői és a beiktatási szertartás szervező bizottságának tagjai voltak jelen. A fogások sora a homártól a bölényhúson át az almás pitéig terjedt.
Az elnök, mint az amerikai fegyveres erők főparancsnoka, a Capitolium lépcsőjéről megtekintette a fegyvernemek díszalakulatainak felvonulását, amelyben 59 alakulat képviseletében összesen 8800-an vettek részt.
A díszszemle után gépkocsikonvojával elindult a kongresszustól a Fehér Ház felé. Az elnöki pár a várakozásoknak megfelelően a Pennsylvania Avenue-n kiszállt a páncélozott limuzinból, és az őt többórás várakozást után tomboló örömmel fogadó nézők sorfala között egy szakaszon gyalog haladt az államfői rezidencia felé. A rajongók "ráadást" is kaptak, mert Obama elnök és a first lady a Fehér Ház előtti utolsó néhány száz méter erejéig is elhagyta a gépkocsit.
Az "első pár" vonulása gyakorlatilag a felvezetése volt a beiktatás napi parádénak, amelynek útvonala szintén a Capitoliumtól a Fehér Házig tart. Az ünnepi menetet az elnök, az alelnök és szűkebb környezetük egy a Fehér Ház előtt erre az alkalomra megépített, golyóálló üveggel védett tribünről tekinti meg.
Az este folyamán Barack és Michelle Obama a tervek szerint két beiktatási bálon vesz részt.

Forrás:

MTI, karpatinfo.net.

Obama beiktatása: a reményt felváltotta a hideg realizmus

Obama valójában már vasárnap letette a hivatali esküt. Érdekesség, hogy ő az az elnök, akit két periódusa alatt négyszer eskettek fel.

Nyolcszáz ezres tömegre számítanak a szervezők Barack Obama hétfői beiktatási ünnepségén. Amikor az elnök az összegyűltek előtt leteszi az esküt, akkor már technikailag és jogilag hivatalban lévő államfő lesz - a második periódusát megkezdő hivatali esküt ugyanis már vasárnap letette a Fehér Házban családja és John Roberts főbíró előtt.
Hogy miért a két eskü? A hagyomány szerint a hivatali esküt január 20-án kell letenni, de mivel a 20. ezúttal vasárnapra esett, a hivatalos ünnepélyt hétfőre időzítették.
Obama már korábban is "duplázott" - első beiktatásakor, 2009-ben ugyanis Roberts főbíró bakizott és ezért másnap újra el kellett mondania előtte a fogadalmat.
Az elnök és a bíró ezúttal biztosra mentek és kártyákat nyomtattak ki egymás számára a 35-szavas szöveggel, amelyben a pontok és vesszők mellett a hangsúlyok helyét is megjelölték.
Egy másik elnök, akit szintén négyszer eskettek fel, Franklin Delano Roosevelt volt - de őt négyszer is választották meg - jegyezte meg az ABC News.
Közben Obama elődje, ifjabb George Bush jelezte: nem megy el a ceremóniára. Ezt édesapja, a szintén ex-elnök George Bush betegségével magyarázta. Így az a helyzet áll elő, hogy csak egykori demokrata elnökök lesznek ott Obama beiktatásán - Bill Clinton és Jimmy Carter.
A beiktatási ünnepségen Beyoncé énekli majd a himnuszt és különböző partikon további sztárok is fellépnek: Lady Gaga, Alicia Keys, Usher, Katy Perry, a fun és Stevie Wonder.
Az amerikaiak azonban már korántsem lesznek annyira ünnepi hangulatban, mint 2009-ben. Akkor úgy érezték: új korszak köszönt be az első színesbőrű elnök megválasztásával. Az optimizmus hatására 70 százalékra szökött Obama tetszési indexe. Most, amikor az elnök a fegyvertartás korlátozása és az állami adósságplafon kérdésében csatázik a Republikánusokkal, az index 50 százalék körül mozog. A "remény és változás" utat adott a hideg realizmusnak - jegyzi meg a Christian Science Monitor című hírmagazin.

Forrás: inforadió.hu Szvetnik Endre (London)

Budapest,2013.01.22. Kiadja: MAN

Módosítás: (2013. január 22. kedd, 12:09)