Get Adobe Flash player
Címlap MEGEMLÉKEZÉSEK Megemlékezések a Holokauszt és a Kommunizmusról

HOLOKAUSZT MEGEMLÉKEZÉS

A holokauszt nemzetközi emléknapja

 

Emléknap: 

 

január. 27

 

International Holocaust Remembrance Day

 

Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította. 1945-ben ezen a napon szabadult fel Auschwitz-Birkenau, a legnagyobb és leghírhedtebb náci haláltábor.

 

Az egyhangúlag elfogadott határozat hangsúlyozta, hogy a tagállamok kötelessége megemlékezni a közel hatmillió, többségében zsidósága miatt üldözött és meggyilkolt áldozatról, és oktatási programokat indítani annak elősegítésére, hogy az ehhez hasonló népirtás többé ne ismétlődhessék meg. A határozat emellett elutasította a holokauszttagadást, és általánosságban is elítélte a vallási vagy etnikai diszkriminációt és erőszakot. A Holokauszt Emlékközpont minden évben megemlékezik erről a gyásznapról.

 

A Holokauszt Emlékközpont és az Élet Menete Alapítvány az auschwitz–birkenaui haláltábor felszabadulásának 67. évfordulóján, január 27-én közös megemlékezést rendezett a Páva utcai intézményben. A megemlékezésen beszédet mondott Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete, dr. Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, prof. dr.Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatója és Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány elnöke.

 

Az évfordulón megnyíló, Elhurcolt életek kiállítás egy korhű vasúti szerelvényben mutatja be közel 450 ezer magyar állampolgár utolsó útját a megsemmisítő táborokba. A megemlékezésen zenei és irodalmi összeállítás hangzott el. Sonja Wintersberger, az ENSZ Bécsi Információs Központjának igazgatója olvasta fel az ENSZ emléknapi felhívását Ban Ki Mun ENSZ főtitkár üzenetét. Forgács János túlélő, volt auschwitzi fogoly és Vadász Éva az Élet Menete Alapítvány önkénteseinek vezetője gyújtotta meg az emlékezés gyertyáját, majd Tota Péter Joel rabbi imát mondott az áldozatok emlékére. Az eseményt követően a látogatók tárlatvezetésen vehettek részt az Emlékközpont kiállításain. 

 

Forrás: HOLOKAUSZT EMLÉKKÖZPONT

 

Budapest, 2013. 01.30.

 

Takács Gábor

 

elnök


Módosítás: (2013. január 30. szerda, 19:51)