Get Adobe Flash player
Címlap Jobbik évértékelő

A Jobbik évértékelője

A Jobbik évértékelője.

 

(előszó)

Az, hogy ki milyen aspektusból figyeli, érti, értékeli a pártok (évértékelő) beszédét, az szubjektív és a személyiségtől is függ, de mindig fontos, hogy a tárgyilagosságot, a szándékot figyeljük és lehetőségszerűen mindig egységben gondolkodva hozzunk döntést, mérlegeljünk, illetve formáljuk véleményünket, kritikánkat feléjük.

 

az évértékelésről

Vona Gábor, a Jobbik elnöke és frakcióvezetője évértékelő beszédet mondott, 2013. január 26-án a XI. kerületi Sportház Sport- és Rendezvénycsarnokban.

 

Beszédében egy új, változásra elméletben már készen álló tartalmat ismerhettünk meg, ahol nyíltan képviselte a szélső jobb értékét, nyugodtabb itt-ott könnyed (vicces) mondatokkal átfűzve, de mérsékelt szavakkal, tárta elénk a párt tervét és vázolta politikáját, kritikáját a kormánnyal és egyéb politikai szereplőkkel szemben, a múltra és a jövőre tekintettel. Kétség kívül nem titkolta a párt belső problémáit sem. Természetesen érezhető volt a nemzetközi figyelem hatása is .

 

Takács Gábor

elnök

 

-a beszédéből, egyes részletek-

 

2013. január 26-án a XI. kerületi Sportház

 

A rendezvényt Pörzse Sándor vezette fel, e-képpen;

mint soraikból olykor időről-időre felugró Toldi Miklóst a Jobbik külügyi kabinet vezetőjét Gyöngyösi Mártont,” aki rövid beszédében megnyitotta a harmadik évadnyitó kongresszust, majd köszöntötte a több mint harminc külföldi diplomáciai testület tagjait.

 

Pörzse Sándor úgy gondolja, hogy a „másfél év arról fog szólni, hogy eldől az, hogy a Jobbik üllő lesz-e, vagy kalapács. Majd elmondta, hogy a Colosseumot a Jobbik végett sötétítik el, valamint a pártot feltűzték az antiszemita zászlóra, valamint mindazokat szintén, akik az ország hódítás ellen fellépnek és a nemzeti érdekeket tartják szem előtt”. „azok akik nem tudnak keményen visszavágni és aki nem tudja állni a sarat az üllő lesz, ütni, verni fogják.”

 

Vona Gábor úgy véli a Colosseum elsötétítését, amely „tragikus és komikus” is, hogy „(szimbolikusan értve) a bölcs ember egész életében arra vágyik, azt teszi, hogy ahol sötétség van ott fényt gyújt, az ostoba meg, ahol fény van ott sötétséget teremt”.

 

Majd kitért a „világválság további elhúzódására, az USA költségvetési adóhiányára, az Európai Unió tragikomikus csúcstalálkozóira, amelyeken mindig történelmi áttörés születik, majd, amely (után) néhány hét múlva újabb csúcson, újabb áttörés jön.”

 

Majd az Arab világ rezsim megdöntése utáni káoszról beszélt, „amelyből bármi kisülhet, jó vagy annak ellentéte is.”

 

A Riói csúcstalálkozó a fenntartható fejlődésről szólt, és az ezek utáni vegyes érzésekről beszélt, amelyek értelme, hogy „globális kutyából, nem lesz bioszalonna”

Összefoglalva elmondható, -emelte ki a párt elnök- hogy 2012-ben nem jött el a világ vége, de egyértelművé vált valami, a globális kapitalizmusnak a bukása.”

 

Vona Gábor kifejtettre, hogy az Ő „elképzelésük egy nem gyenge, de nem egy zsarnoki állam, hanem egy erős állam, amelynek feladata, nem az, hogy adókat beszedjen és szétosszon, imitálja az állam igazgatást, hanem megvédje a rábízottakat, hogy irányt és stratégiát mutasson...” „Olyan államot, amely értéket és hagyományt őriz,...” miközben elűzi a gagyit, deviánst, ostobát, destruktívat.”

 

Továbbá vizuálissá is tette a pártelnök, hogy ezen kívül ökoszociális nemzetgazdaságot és organikus, szerves társadalmat szeretne, amelynek van feje, van keze és lába is” „... és nem globális piacgazdaságot.”

 

Majd kisebb kitérő után a Fideszt érintő kritikák kritikái következtek, (csak néhányat említek)...miszerint „a gazdasági programjuk, egyáltalán nem un ortodox.” Valamint, hangsúlyozta a Nemzetközi elszigetelődés problémáját a nyugattal.

Továbbá hibának rótta fel a kormánynak, hogy a kormány, „a kelettel, nem tud mit kezdeni, állítja Vona Gábor elnök.

 

Tragikomikusnak véli, „Hogy amerre, csak járt a Kormányfő, minden sziklaszilárdnak hitt hatalom megbukott” „alig szállt fel a kormányfő gépe Egyiptomból, ahol Mubarakkal találkozott és megdicsérte Mubarakot, szinte másnap kitört az arab tavasz és Mubarak megbukott. Ugyanígy járt Grúziában is” -továbbá a cigánykérdés szőnyeg alá söprését hangsúlyozta. a Jobbik elnöke.

 

Beszélt az MSZP visszaérkezéséről, annak várható hatásáról a kormányba, miszerint Ők még a „kormányrudat is ellopják”.

 

Vona Gábor a „Hét Vezér-terv elképzelés által szeretne gazdasági fordulatot elérni. Konkrétumokat nem igazán hallhattunk, csak némi általánosságokat, mégpedig az otthonteremtést az építőipar fellendítésével kell megoldani.

A Jobbik párt elnöke megítélése, hogy az eltelt 22 évben „elképzelés és gátlás nélküli hazaárulás” folyt.

 

További külpolitikáját tekintve Lengyel-Magyar-Horvát tengelyt kell létrehozni, és következetesebben nyitni kelet felé.

 

Vona Gábornak „belülről valami azt súgja”, a Jobbik meg fogja nyerni a választásokat. -időpontot nem tudunk-

A Jobbik elnöke beszéde végeztével, amely Kb. egy órás volt, „Attila unokái vagyunk, és nem félünk senkitől” mondatával záródott.

Budapest, 2013. 01.30.

Takács Gábor

elnök

Módosítás: (2013. január 30. szerda, 19:47)