Get Adobe Flash player
Címlap Irán Irán és a Six

Irán és a Six

Új tárgyalások lesznek az Iráni atom program kapcsán Február 25-én Kazahsztánban

 

Februárban folytatódnak a tárgyalások az iráni atomprogramról az úgynevezett hatokkal, az ENSZ Biztonsági Tanács öt állandó tagja és Németország alkotta csoporttal - mondta Ali Akbar Szálehi iráni külügyminiszter vasárnap a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián, hozzátéve, hogy Irán akár kétoldalú tárgyalásra is hajlandó az Egyesült Államokkal.Az iráni külügyminiszter elmondta: az újabb tárgyalási fordulót a hatokkal február 25-én tarják Kazahsztánban. Irán kétoldalú megbeszélésre is hajlandó az Egyesült Államokkal, ennek az a feltétele, hogy az amerikai fél "őszinte szándékkal" üljön tárgyalóasztalhoz - tette hozzá Ali Akbar Szálehi.

Joe Biden amerikai alelnök a müncheni konferencián szombaton ajánlotta fel a kétoldalú tárgyalás lehetőségét a teheráni vezetésnek. Biden hangsúlyozta: Washington célja annak megakadályozása, hogy Irán atomfegyvert szerezzen.

Forrás HVG

A tárgyalási fordulót Irán és a „Six” a Nemzetközi közvetítők Teherán nukleáris programjának átláthatósága a tárgyalás célja.

 

Az előzményekhez tartozik, hogy egy találkozót az „5+1”-en túl Oroszország, az Egyesült Államok, Kína, Franciaország, Nagyibrittana és Németország részvételével tartottak ezzel a közvetítői felállással. 2012-ben Isztambulban Április 14-én, Bagdadban május 23-24, és Moszkvában június 18-19. különös végeredmény nélkül.

 

Ismerni kell, továbbá, hogy főleg az Egyesült Államok és néhány nyugat európai ország nézi negatívan az Iráni atom programot de vannak akik úgy gondolják joga lehet atom fegyver előállítására. Gyanítják ugyanis, hogy a békés célú atomenergia program mögött fegyverkészítési szándék is meglapul.

 

Budapest, 2013.02.03.

Takács Gábor

elnök