Get Adobe Flash player
Címlap Egyetemi Kultúra

Egyetemi Kultúra

Fontos felsőoktatási kérdések


Az egyetemi kultúra nem alakítható át fél év alatt


Pálinkás József szerint "a mai magyar egyetemi kultúra nem alakítható át fél év alatt", e kultúra megköveteli a türelmet. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a Debreceni Egyetem napján az egyetemi rangsorokról tartott előadásában egykori elődjét, Eötvös Loránd akadémiai elnököt idézte, aki szerint "az egyetemi kérdés személyi kérdés".

Erre utalva hangsúlyozta: az egyetem minősége a tanári-oktatói kar minőségétől, ismertségétől függ. Az elismert oktatókkal rendelkező egyetemeknek nagyobb a vonzereje a diákok körében, más kérdés, hogy az egyetem maga választhatja ki a diákjait, vagy "egy rákényszerített rendszer, ilyen-olyan lista alapján". "A világ nagy egyetemei maguk választanak" – jegyezte meg az MTA elnöke.

Pálinkás József szerint az évről évre közzétett egyetemi rangsorok nem másról, mint egy sajátos globális, regionális, nemzeti versenyről szólnak, amire inkább a médiának, kevésbé az egyetemeknek van szüksége. Arra a kérdésre, hogy reálisak, relevánsak-e ezek a rangsorok,Pálinkás József két választ adott: nem, de sok mindent elmondanak, illetve igen, de leegyszerűsítenek, és veszélyesek is lehetnek.

Az akadémia elnöke az egyetemi rangsorok legnagyobb hibájának azt tartja, hogy "különböző szempontokat egy aggregált adattal hoznak össze", majd ebből alakítanak ki egy számot. Ugyanakkor a mutatók súlyozásával játszadozva tetszőleges sorrend felállítható.
Mint mondta, csak a több szempontú, reális (mérhető vagy jól becsülhető) és az összehasonlítható értékelés lehet hasznos mind a felsőoktatás szereplőinek, mind a finanszírozóknak, mind a belépni szándékozó diákoknak és szüleiknek.

"Munkára, türelemre, következetességre és stabilitásra van szükség" – mutatott rá Pálinkás József, megjegyezve, hogy a tudományos kiválóság és az oktatási eredményesség az a két szempont, amelynek érvényesülnie kell a felsőoktatásban. Fábián István, a Debreceni Egyetem (DE) rektora emlékezettet arra, hogy az egységes egyetem 2000-ben történt létrejötte óta minden február első szombatja az egyetem napja Debrecenben. Az idén elsősorban a minőség és a nemzetköziség a téma. Utóbbi jegyében külön szekcióban foglalkoznak a nemzeti és a nemzetközi rangsorokkal, illetve a Kárpát-medencében folyó egyetemes doktorképzéssel.

A nyitó plenáris ülésen Pálinkás József mellett Balázs Ervin, a Magyar Akkreditációs Bizottság elnöke a minőségi felsőoktatás kérdéseiről, Keszei Ernő, a Nemzeti Bologna Bizottság elnöke "A doktori képzés helyzete a bolognai rendszerben" címmel tartott előadást.

 

 -A cikk választ ad néhány kérdésére számomra is, amivel rendkívül hatékonyan kívánjuk felhasználni a meglévő tudást a jövő oktatását illetőleg. Fórumainkban rendszeresen említést teszünk, néhány tudományág területét érintő feladatokról.-

Forrás: MTI/MTA/MAN

Budapest, 2013.02.04.

Takács Gábor

elnök

Módosítás: (2013. február 04. hétfő, 20:59)