Get Adobe Flash player
Címlap Viktor Ponta / Orbán Viktor Viktor Ponta és a Székely zászlók

Viktor Ponta és a Székely zászló

Székelyzászló-ügy – Németh Zsolt: a román kormányfő valamit félreért

 

erdély.ma

Németh Zsolt külügyi államtitkár szerint Victor Ponta román miniszterelnök „valamit félreért", amikor a székelyzászló-használat ügyével összefüggésben úgy nyilatkozik, Románia nem tűri el, hogy kioktassák.

Románia nem tűr el senkitől leckéket, hogyan alkalmazza a törvényeit – hangoztatta Victor Ponta román miniszterelnök szerdán arra reagálva, hogy Németh Zsolt, a magyar Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a Székelyföldön dúló „zászlóháború" ellen emelt szót, és azt kérte a román kormánytól, hogy szüntesse be a szimbolikus agressziót az erdélyi magyar közösség ellen.

 

Victor Ponta szavaira reagálva Németh Zsolt a Fidesz-KDNP gyulai frakcióülésének helyszínén újságíróknak azt mondta: a román miniszterelnök valamit félreért. „Európában amit a törvény nem tilt, azt lehet. Romániában nem tiltja semmilyen törvény a székely zászló használatát. Ilyen értelemben az európai normákat, a jogállami normákat – attól függetlenül, hogy a román miniszterelnök mit tűr és mit nem – biztosítani kell" – nyilatkozta.

Az államtitkár szólt arról is, nagyon örül annak, hogy Romániában most már jobban odafigyelnek a székely zászló ügyére. Ez volt a szándéka a budafoki önkormányzatnak is, amikor úgy döntött, kitűzi a székely zászlót, és kezdeményezi, hogy más helyhatóságok is így tegyenek – fűzte hozzá.

A székelyeknek joguk van ahhoz, hogy használják a székely zászlót – mondta Németh Zsolt, aki bízik abban, hogy a román kormány megérti, ezt lehetővé kell tenni, biztosítani kell a feltételeket.

Megerősítette: Magyarország támogatja a székelyeket ebben az erőfeszítésükben, hiszen a székelyek is magyarok, ugyanakkor a problémát Romániának kell megoldania.

Németh Zsolt részt vett kedden azon az ünnepségen, amelyen a Budafok-Tétény polgármesteri hivatalának falára kitűzték a székely lobogót. A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: azáltal, hogy Kovászna megye és Hargita megye kormánymegbízottja körlevélben tiltotta meg a székely zászló kitűzését, „szimbolikus agressziónak vagyunk szemtanúi".

 


MTI/MAN

 

Forrás: erdély.ma http://erdely.ma/kozeletunk.php?id=135193


-Victor Ponta talán a Székely zászló megvonásával próbál némi diplomáciai előnyt szerezni magának a Magyar kormánnyal szemben. A Shengen-övezetbe való bejutás, most így kormányzása elején nagyon jól jönne pártjának-. (nem gondolom, hogy pusztán szeszélyből cselekedne íjmódon)

 

 Ponta levélben kéri a tagországok támogatását Schengen-ügyben

Levélben fogja kérni a román politikai vezetés az uniós állam- és kormányfőket, hogy a tagországi belügyminiszterek a márciusi ülésükön egyhangúlag támogassák Románia csatlakozását a Schengen-övezethez. Victor Ponta miniszterelnök Brüsszelben azt mondta, biztos abban, hogy az év végén esedékes új CVM-jelentés megerősíti majd a média és az igazságszolgáltatás függetlenségét. Az Európai Bizottság elnöke szerint mindez még mindig aggályos.

Közös levelet ír a román miniszterelnök, az államfő, valamint a parlament két házának vezetője az uniós tagállamok vezetőinek azt kérve, hogy a tagországok belügyminiszterei a márciusi ülésükön támogassák Románia csatlakozását a határellenőrzés nélküli Schengen-övezethez – jelentette be a román kormányfő Brüsszelben azt követően, hogy megbeszélést folytatott az Európai Bizottság elnökével.

Victor Ponta szerint Románia teljesíti a Schengen-zóna csatlakozásához szükséges feltételeket, ezzel összefüggésben meg is köszönte az Európai Bizottság elnökének, hogy a testület folyamatosan hangsúlyozza a román felkészültséget az övezeti tagságra.

A román politikai vezetés fellépése annak fényében is értelmezendő, hogy az uniós tagállamok immár második éve nem jutnak konszenzusra Bukarest felvételével kapcsolatban. Bár a Schengen-zóna működtetésével kapcsolatos jogszabályok az amszterdami szerződéssel a közösségi joganyag részévé váltak, a sajátos döntéshozatali mechanizmus megmaradt.

Eszerint a határellenőrzés nélküli zóna tagországi belügyminisztereinek egyhangúlag kell dönteniük az övezet működtetésével (köztük a bővítéssel) kapcsolatos kérdésekről. Hollandia viszont már 2011 tavasza óta blokkolja Románia és Bulgária schengeni csatlakozását, hol egyedül, hol alkalmi koalíciós partnerekkel kiegészülve. Dacára annak, hogy az Európai Bizottság (amelynek nincs döntési jogköre a kérdésben) már 2011 májusa óta állítja, a két ország felkészült a tagságra.

A román és bolgár teljesítményben kétkedő Hollandia korábban többször közölte, hajlandó lesz támogatni a román schengeni csatlakozást, ha az Európai Bizottság egymás után két jelentésben is megállapítja, hogy a román igazságszolgáltatás független, és a korrupció ellenes harc is kellő mértékű. Az Együttműködési és Értékelési Mechanizmus keretein belül múlt héten elfogadott jelentés – néhány pozitív fejlemény ellenére – alapvetően negatívnak látja az elmúlt hat év román intézkedéseit.

Victor Ponta román miniszterelnök hétfőn sokkal visszafogottabb és barátibb hangot ütött meg a CVM-jelentéssel kapcsolatban, mint múlt szerdán. Ponta akkor megalapozatlannak és tévedésekkel telinek nevezte a brüsszeli vizsgálat megállapításait, hétfőn viszont már azt mondta, mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a következő jelentés már pozitív legyen.

A kormányfő azt mondta, „mint politikus, és mint korábbi ügyész, elkötelezett vagyok az igazságszolgáltatás függetlensége iránt, és egy olyan politikai környezet iránt is, amely lehetővé teszi az igazságszolgáltatás rendes működését”. Szerinte a román igazságszolgáltatás sokkal függetlenebb, mint valaha volt, és mint mondta, ő személy szerint is megtett mindent azért, hogy az Európai Bizottság tavaly júliusi ajánlásait teljesítse Románia.

Victor Ponta reméli, hogy a Bizottság által az év végén készítendő újabb CVM jelentés már ki fogja jelenteni, hogy Románia tiszteletben tartja az európai előírásokat.

Média

Az Európai Bizottság elnöke viszont nem rejtette véka alá az elégedetlenségét a román média pártossága miatt. José Manuel Barroso elmondta, „nem mehetünk el amellett, hogy számos panasz érkezett hozzánk a román alkotmánybíróságtól és a legfelsőbb bíróságtól, amelyek szerint kampány folyt egyes bírók ellen a médiában”.

Az elnök szerint ez súlyos probléma az igazságszolgáltatás függetlenségét tekintve is, szerinte azonban nem a testület dolga, hogy megoldást javasoljon erre, hiszen „Brüsszel tiszteletben tartja a média függetlenségét”, a CVM-jelentés elkészítésekor viszont szerinte kötelessége a testületnek ezen hiányosságok felvetése.

Victor Ponta ezzel összefüggésben azt mondta, Románia a jövőben is tiszteletben fogja tartani a média függetlenségére vonatkozó európai előírásokat, és mindig is alapvető értéknek fogja tekinteni a sajtószabadságot.


http://erdely.ma/kozeletunk.php?id=135138&;cim=ponta_levelben_keri_a_tagorszagok_tamogatasat_schengen_ugyben

bruxinfo.eu/ MAN

Budapest, 2013.02.06.

Takács Gábor 

elnök

Módosítás: (2013. február 06. szerda, 21:35)