Get Adobe Flash player
Címlap hírek Új Európai Unió Orbán Viktor az uniós csúcson

Orbán Viktor az uniós csúcson

Orbán: A magyarok kiállnak magukért

(rövidített változat)

Az uniós csúcson komoly magyar siker született; Magyarország 2004-es uniós csatlakozása óta még nem értünk el ilyen eredményt – hangsúlyozta Orbán Viktor hétfői napirend előtti felszólalásában.

Európa következő hét évét is meghatározó döntések dőltek el - jelentette ki Orbán Viktor az Európai Tanács üléséről szólva. A kormányfő úgy fogalmazott, hazánk legnagyobb sikere, hogy az elkövetkező hét évre a lehető legkedvezőbb pozícióba került az unió politikai és gazdasági sakktábláján. A világ is kezdi már megszokni, hogy a magyarok kiállnak magukért, és Magyarországot immár mindenkinek egyenlő félként kell kezelnie – hangsúlyozta.”

Orbán Viktor rámutatott, míg az előző hét esztendőben minden magyar emberre 660 ezer forint uniós forrás jutott, addig ez az összeg a következő hét évben fejenként 712 ezer forint lesz. Még soha ennyi uniós támogatás nem jutott Magyarországon egy főre – jegyezte meg„

Sikerült megvédeni az uniós fejlesztések 85 százalékos támogatási részarányát

Szólt arról is, hogy a hazánknak 2014 és 2020 között járó 2080 milliárd forintos pozitívum a bruttó nemzeti jövedelem 3,6 százalékának felel meg. Emellett megmarad az áfaelszámolás lehetősége, és sikerült megvédeni az uniós fejlesztések 85 százalékos támogatási részarányát is – sorolta, hozzátéve, ez évi 210 milliárd forint megtakarítást jelent a magyar büdzsének.

A sikerhez bátorságra és szövetségesekre van szükség

A költségvetési vita másik tanulságaként a miniszterelnök a szövetségesek szükségességét jelölte meg. Ezzel összefüggésben kifejtette: Magyarországnak sikerült szövetségeseket találni, és egy egyedülálló közép-európai összefogás keretében érvényesíteni a régió közös érdekeit. Összegzésében Orbán Viktor aláhúzta: a sikerhez bátorságra és bajtársiasságra van szükség, amellyel „vállvetve kiállunk érdekeinkért”. A miniszterelnök felszólalása végén köszönetet mondott azoknak a kormányzati tisztviselőknek és szakértőknek, „akik fáradhatatlanul dolgozva megteremtették a sikeres politikai tárgyalások szakmai alapjait. Magyarország nevében köszönöm a munkájukat.”

a teljes cikk itt olvasható: 

http://www.magyarhirlap.hu/orban-a-magyarok-kiallnak-magukert


 

//-Hazánk pozitív megítélése szempontjából a beszámoló előnyös és a befektetői bizalmat is tovább fokozza. A mély gazdasági helyzetből amelyben az ország volt 3 évvel ezelőtt, e beszámoló mindenképp az előre lépést mutathatja.

Egy olyan vegyes érdekeltségű közegben, mint a magyar gazdaság, egy nehéz helyzetben sőt recesszióban lévő európai közösség részeként helytállni nem gondolom, hogy kárhoztatni kellene. -a szerző MAN külön véleménye-//


 Takács Gábor

       elnök

MHO/MTI/MAN-2013.02.12.

Módosítás: (2013. február 12. kedd, 12:12)