Get Adobe Flash player
Címlap hírek IMF Üdvözöljük az IMF kiszorítását

Üdvözöljük az IMF kiszorítását

 

Orbán Viktor: szabadságharcosok és hazafiak vagyunk


A magyarok alapvetően szabadságharcosok, erőteljes nemzeti érzelmekkel; ezt hazafiasságnak is lehet nevezni - mondta a SIC Notícias nevű portugál hírtelevíziónak nyilatkozva Orbán Viktor.

Arra a riporteri kérdésre, hogy véleménye szerint miért fogalmazódnak meg kétségek az európai intézmények részéről a demokrácia iránti elkötelezettségével kapcsolatban, a kormányfő az angol nyelvű interjúban azt mondta: a szabadságharcosság stílusát tekintve őszinteséget, egyenes beszédet is jelent, amit Európában néha populizmusnak neveznek”...

Orbán értelmezése szerint a mai Európában olyan fő irányvonal érvényesül, amely alapvetően egyházellenes, vallásellenes, családellenes, és nagyon nemzetközi, nemzetellenes. "Nekünk olyan elképzelésünk van Európáról, amely továbbra is elismeri a kereszténység fontosságát, alapja továbbra is a család, és Európát a nemzetek Európájaként értelmezi, így amit mi jelenleg képviselünk, az nem a fő irányvonal" - mondta a miniszterelnök.

Az európai szabályokat meg kell védeni, de vitatkozni is kell, mivel úgy nem lehet élni, hogy "ha Brüsszelből valaki azt mondja, hogy valami nem jó, azt csak úgy elfogadjuk".

A bankokra kirótt adókkal kapcsolatos riporteri felvetésre a miniszterelnök kijelentette: Európában jelenleg nem igazságos a teherviselés elosztása. Nem igazságos teherviselés esetén viszont nem lehetséges egyszerre a válságkezelés, a versenyképesség javítása, az államadósság csökkentése és ezzel egy időben a társadalmi-politikai stabilitás fenntartása. "Nagyon világosan megmondtam: a multinacionális cégeket be kell vonni a tehermegosztásba, és ebben részt kell vállalnia a pénzügyi szektornak is ... ez állandósult eleme gazdaságpolitikánknak, és az emberek ezt megértik" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint a végrehajtott reformok működnek-e, Orbán Viktor azt mondta: úgy gondolja, hogy igen, mivel például Magyarország az egyetlen ország, amely ki tudott kerülni egy IMF-program hatálya alól. "Erről soha nem történik említés, de Magyarország volt az első, amely pénzügyileg összeomlott, még a görögök előtt, 2008-ban. Csak nemzetközi pénzügyi injekciók tartottak bennünket életben, és egy IMF-program hatálya alá kerültünk, amelyet én viszont leállítottam, és kiléptünk (e programból)" - mondta a kormányfő.

A gazdasági növekedéssel egyelőre nehézségek vannak, tavaly nem volt növekedés, de minden szakértői előrejelzés szerint a növekedés az idén visszatér, és jövőre már egész jó ütemű lesz - tette hozzá.

 

  • Üdvözöljük az IMF- programja alóli kikerülést.

    A „kikerülés” ténye nem teljesen volt egyértelműsítve, de az tény, hogy az intézmény hátrébb lépett hazánktól és terveit is jegeli. Ez mindenképp a Varga Mihály az egyes nemzetközi pénzügyi szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszter és csapata érdeme volt.-

 

Forrás: propeller.hu/MAN

20130512

Takács Gábor

elnök

Módosítás: (2013. május 12. vasárnap, 18:26)