Get Adobe Flash player
Címlap hírek Valóban Recesszióban?

Valóban Recesszióban?

Itt a rossz hír: recesszióban a francia gazdaság


A francia gazdaság gyenge recesszióba süllyedt, miután az elmúlt negyedévben is csökkent a GDP. Francois Hollande államfő egy évvel ezelőtti választási győzelme idején legfeljebb rémálmaiban számolt ezzel a lehetőséggel.


A francia gazdaság 0,2 százalékkal zsugorodott január és március között, követve a 2012 utolsó negyedévében elszenvedett ugyanilyen mértékű visszaesést - jelentette a párizsi statisztikai hivatal (INSEE). Ezzel visszatért a recesszió, amely definíciószerűen azt jelenti, hogy a gazdaság teljesítménye két egymást követő negyedévben romlik. A válság kitörése óta, azaz az elmúlt négy évben ez a harmadik recesszió, amely Franciaországot sújtja - emlékeztetnek francia újságírók. A Reutersnek nyilatkozó elemzők a GDP 0,1 százalékos lemorzsolódásával számoltak.


A rossz adatot egyebek mellett a különlegesen kellemetlen időjárással magyarázzák, amely egész Európát hátrányosan érintette a tél végén, a tavasz elején. Franciaországban ez az évtizedek óta nem látott magasságban lévő munkanélküliséggel, illetve a halvány üzleti és fogyasztói bizalommal párosul. Az INSEE adatai szerint a befektetések 0,9, ezen belül a cégek beruházásai 0,8 estek, az export már a második egymást követő hónapban zsugorodott - ezúttal 0,5 százalékkal. A háztartások fogyasztása 0,1 százalékkal lett kisebb annak ellenére, hogy a hideg tél miatt többet költöttek fűtésre.


Az Európai Bizottság május elején figyelmeztetett arra, hogy a francia gazdaság recesszióba eshet az év elején. Az eurózóna gazdasága 0,4 százalékkal zsugorodhat 2013-ban. Az Európai Központi Bank legutóbbi ülésén 25 bázisponttal, 0,5 százalékra mérsékelte alapkamatát, hogy némi ösztönzést adjon a növekedésnek. A bejelentés egybeesik Francois Hollande hatalomra kerülésének első évfordulójával - az államfő minden bizonnyal nem így képzete el ezt a napot.


Takács Gábor

elnök

Forrás: napi gazdaság//MAN

Módosítás: (2013. május 15. szerda, 20:56)