Get Adobe Flash player
Címlap hírek Cigaretta Káosz

Cigaretta A Káosz Körül

Már a nyáron elszállhat a cigaretta ára - Teljes káosz, hatalmas bukás fenyeget


A gyártók nem tudják, kivel szerződjenek, a koncesszióért felelős összeírja azokat, akik nagyon megérdemelték volna a koncessziót, de mégsem kaptak, miközben összesen 45 nap maradt a rendszer indulására. A cigaretta ára már a nyáron elszállhat, a feketepiac pedig károkat okozhat.

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke


A cigaretta fogyasztói árára vetített legalább 10 százalékos árrésnövekedés nagyjából 50−55 forint dobozonkénti drágulást jelentene, mivel azonban a cigaretta adóterhelése 71 százalék (áfa és jövedéki adó együttesen), a magasabb árrés mindkét adónemnél jelentkezik. Egy 850 forintos terméknél ez rövid távon 120 forint árnövekményt okoz, ami be is fagyhat, ha a cigarettapiac stabilizálódik.

A boltos zsebében 10 százalékos árréssel a jelenlegi 35−40 forint helyett 85 forint maradhat a 850 forintos termékárból, a fennmaradó rész az áfa- és a jövedékiadó-bevétel. Az árváltozás egyelőre kérdéses, a következő hónapokban a kifutó készletek miatt a gyártók lenyelhetik a növekményt, ám a százalékos árrés növelése jelentős hatással lesz az árszerkezetre, így belátható időn belül − talán már a nyár közepén − egyszerre kell jelentősen növelni a fogyasztói árat. Mindez szokás szerint az olcsóbb, sodródohányok vagy a feketepiac felé tereli a fogyasztást.

 

Pofon érkezhet a sötétből

A trafiktörvény munkatervezetének nyilvánosságra kerülésekor beszéltek a multik arról, hogy megerősödhet a feketepiac.”

-Az Európa dohánytermesztése több mint ötszáz éves múlttal rendelkezik. A Kárpát medencében először a XVI. században, Erdélyben kezdődött el e nemes növénynek a termesztése.

Természetesen ennek függvényében, akár emelheti a kormány a Magyar dohány termelést is akár 10-12%-kal, hiszen ilyen helyzetben ez egy bevett szokás. Magyarországon és környékén, meglehetősen jó minőségben lehet ezt a növényt előállítani.-

Takács Gábor

elnök

Forrás: napi gazdaság/madosz/MAN

Módosítás: (2013. május 15. szerda, 21:03)