Get Adobe Flash player
Címlap hírek Eltűnt gyermekek világnapja

Eltűnt gyermekek világnapja

2013. május 25. – Eltűnt gyermekek világnapja


-Mi is részt vettünk az eltűnt gyermekek világnapja alkalmából szervezett rendezvényen, amely tegnap az 56-osok terén került megrendezésre.-

 

Május 25-én tartják az eltűnt gyermekek világnapját az 1979. május 25-én New Yorkban eltűnt 6 éves kisfiúra, Etan Patzra és társaira emlékezve. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az eltűnt, illetve bántalmazott gyerekek ügyében a megelőzés illetőleg az országok közötti együttműködés fontosságára.Magyarországon minden évben több ezer gyermek eltűnését jelentik be. Pest megyében a 2012. évben összesen 824 gyermek és fiatalkorú eltűnését jelentették. Az eltűnt gyermekek keresése, körözése államigazgatási eljárás keretében történik, amit 90 napon belül le kell zárni, de ez nem azt jelenti, hogy a hatóság nem keresi tovább az eltűntet, hiszen az eltűntek adatai 20 évig folyamatosan benne vannak a keresettek körében.

 

 Az eltűnések többsége a megyében található lakásotthonokban élő gyermekek szökéséből adódik, szerencsére nagyon kevés számban történik családból való eltűnés. Tapasztalataink szerint többségük rövid időn belül előkerül. Főleg a gyermekotthonokból elszökött gyerekek esetében jellemző, hogy még aznap, legfeljebb másnap megtalálásra kerülnek. Vannak azonban olyan esetek is, ahol hetekig/hónapokig nincs tudomásunk a gyermek hollétéről, annak ellenére, hogy minden lehetséges intézkedést megtettünk a felkutatása érdekében. A gyermekotthonból eltűnt gyermekek rendszeresen szöknek haza a családjaikhoz, vagy rokonokhoz, akik sok esetben megnehezítik a hatóság munkáját, mivel bújtatják a megszökött gyereket. Rosszabb esetben céltalanul csavarognak hasonló „sorstársaikkal”, barátnak hitt kortársaikkal vagy olyan felnőttel, aki kihasználja ezeknek a gyerekeknek a sebezhetőségét.  Ez nagy veszélyt rejt magában, mivel sokkal könnyebben válhatnak gyermekprostitúció, vagy más bűncselekmény áldozatává, vagy elkövetőjévé. Szomorú tény, hogy a nevelőotthonokból elszökött lányokat sokszor prostitúciós tevékenységet folytatva állítják elő a rendőrkollégák. Az eltűnések lehetséges okai:

 

  • kisebb gyerekeknél előfordulhat, hogy belemerül a játékba és elkóborol

  • kalandvágy (felnőttként akar viselkedni, szórakozni szeretne, tiltott dolgokat kipróbálni)

  • „plázázás”

  • veszekedés szülőkkel/nevelőszülőkkel/nevelővel

  • félelem pl.: bizonyítványosztás után nem mer hazamenni, mert fél a szülő reakciójától

  • családon belüli erőszak, bántalmazás, elhanyagolás, nyomasztó családi légkör

  • gyermekotthonokban élőknél az intézeti körülmények

  • bűncselekmény áldozatává válnak (emberrablás, emberkereskedelem, szexuális ragadozók áldozatai lesznek, emberölés)

A lényeg, hogy nem az számít, hogy a gyermek milyen okból szökött meg vagy tűnt el, hanem amikor előkerül a legnagyobb elfogadással és szeretettel igyekezzünk megérteni azt, hogy miért szökött el. Mi magunk mit tehetünk, ha gyermekünk eltűnt?

 

  • Legfontosabb annak megelőzése, hogy a gyermeknek megforduljon a fejében, hogy elkóborol, megszökik otthonról, akár csak kalandvágyból is. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy szülőként, nevelőként ismerjük a gyermekünket, igyekezzünk saját életünkkel példát mutatni, helyes értékrendet közvetíteni, szakítsunk időt az őszinte, nyitott beszélgetésekre, közös időtöltésekre, ismerjük meg barátait, de a legfontosabb hogy szeretettel és odafigyeléssel forduljunk gyermekünk felé

  • Barátok, rokonok, iskolatársak, ismerősök körében érdeklődni, hogy mit tudnak az eltűntről, látták-e, beszéltek-e vele, ha igen utalt-e arra hogy szeretne valahova elmenni stb.

  • Érdemes megnézni azokat a helyeket, amelyeket szabadidejében szívesen látogat a gyerek

  • Értesíteni a rendőrséget és hatékonyan közreműködni a hatósággal a gyermek felkutatása érdekében.

  • Segítségért fordulhat még a 116-000-ás, ingyenesen hívható telefonszámon a Kék-Vonal Alapítvány munkatársaihoz.

 

Mindenki kötelessége az eltűnt gyermekek feltalálását, családba, otthonba történő visszatérését támogatni, segíteni! Ne menjünk el egy csavargó, tétlenkedő, látszólag egyedül lévő gyermek mellett, kérdezzünk rá: segíthetünk-e neki? Sok esetben ez vezethet minél előbbi feltalálásukhoz.   Amennyiben mégis eltűnt vagy megszökött a gyermekük, minden esetben értesítsék a rendőrséget, hogy minél hamarabb újra láthassák. Az eltűnésről személyesen is megtehetik bejelentésüket a helyi rendőrkapitányságokon vagy a jól ismert 107-es vagy 112-es telefonszámokon!   A Kék Vonal Eltűnt Gyerekek Segélyvonala 2008 júniusa óta várja a 116-000-s telefonszámon az eltűnt, szökésben lévő vagy szökést fontolgató gyerekek, fiatalok és az értük aggódó felnőttek hívásait. Vállalják az otthonról vagy intézetből eltűnt gyerek és gondozói közötti közvetítést, segítik a gyerek biztonságos helyre juttatását. Határon átnyúló ügyekben kapcsolatot alakítanak ki más országok hatóságaival, civil szervezeteivel. Gyerekeltűnéssel kapcsolatban is vállalnak webkonzultációt awww.kek-vonal.hu/emil oldalon keresztül. A tavalyi évhez hasonlóan idén is 2013. május 25-én megrendezésre kerül az 1000 Lámpás Éjszakája. A program célja, hogy felhívja az emberek figyelmét, hogy egy személy eltűnése nem ritka jelenség, ezért tudnunk kell, mit kell tenni olyan esetekben, amikor egy családtagunk, barátunk vagy ismerősünk már hosszabb ideje elcsellengett, és nem tudunk róla semmit. A kampány keretén belül Magyarországon új kezdeményezés indult útjára, mégpedig tejes dobozokon és egyéb termékek csomagolásán jelennek meg eltűnt magyar fiatalok fényképei.

 

Forrás: Budaörsi Rk/MAN

Kiadja: MAN

Takács Gábor

Módosítás: (2013. május 27. hétfő, 05:33)