Get Adobe Flash player
Címlap BELFÖLD hírek Földtörvény elfogadva

Földtörvény elfogadva

Rendzavarás a parlamentben - elfogadták a földtörvényt

Megzavarta a Jobbik az Országgyűlés pénteki ülésnapját. Képviselői a földtörvény elfogadása ellen tiltakozva az elnöki pulpitusra vonultak, mire kormánypárti szavazatokkal kizárták őket a pénteki szavazásokból.

A Jobbik-frakció tagjai a földtörvény határozathozatala előtt vonultak fel a pulpitusra egy nagy méretű, A magyar föld átjátszása idegeneknek: hazaárulás! feliratú molinóval. A Jobbik előzőleg név szerinti szavazást kért a kormány javaslatáról.

Latorcai János levezető elnök távozásra szólította fel az ellenzéki képviselőket, akik ennek nem tettek eleget. Ezután Latorcai János javaslatára az Országgyűlés 227 igen szavazattal, 19 nem ellenében, egy tartózkodás mellett kizárta a jobbikos politikusok a pénteki ülés további részéből. A kormánypárti képviselők közül erre a földtörvényjavaslat miatt régóta tiltakozó Ángyán József korábbi agrárállamtitkár és Kósa Lajos szavazott nemmel.

A jobbikos képviselők azonban ezután sem hagyták el az emelvényt, ezért Latorcai János szünetet rendelt el. Eközben az LMP-hez tartozó független Szél Bernadett egy földet tartalmazó, arany színűre festett fatalicskát tett Orbán Viktor miniszterelnök asztalára, míg a Párbeszéd Magyarországért független képviselői Most árulják el a gazdákat! A Fidesz-maffia jobban teljesít feliratú transzparenst emeltek fel.

Mivel a jobbikosok a negyedórás szünet alatt és után sem jöttek le a pulpitusról, Latorcai János a szónoki emelvényről folytatta az ülés vezetését a jobbikosok folyamatos kiabálása közepette. Az ellenzéki képviselők azt skandálták: "Hazaárulók!", "Csak a nemzet! és "Nem, nem, soha!". A jobbikos Novák Előd az elnöki csengőt rázta. Közben a Jobbik szakértői páholyában tartózkodók is csatlakoztak a skandáló képviselőkhöz.

Az ülés folytatásában több előterjesztést, köztük az új földtörvényt is elfogadta a kormánypárti többség. A földtörvényről a levezető elnök kezdeményezésére nem név szerint, hanem nyomógombbal szavaztak. Latorcai János arra hivatkozott: mivel a név szerinti szavazásnál a neveket olvasó jegyzők sem tudnak felmenni az emelvényre, nincs lehetőség megtartani a Jobbik által kért név szerinti voksolást. Elfogadták továbbá a lakások bérletéről szóló jogszabályt és a kereskedelmi törvény módosítását is, noha az ülésteremben a hangzavar miatt szinte nyomon követhetetlen volt, miről szavaznak. A szavazások közben az MSZP frakciója is kivonult. A határozathozatalokat követően a kormánypárti frakciók felállva tapsoltak. Latorcai János a tervezett napirend utáni felszólalások elhangzása nélkül lezárta a pénteki ülésnapot.

Orbán: a Fidesz-KDNP nem ült fel a provokációnak

Felesleges provokálni a parlamenti többséget, ezzel nem lehet eredményt elérni - így kommentálta Orbán Viktor miniszterelnök a parlamenti ülésteremben zajlott jobbikos tiltakozást. "Egy érdekes kulturális jelenségnek lehettünk tanúi a parlamentben" - fogalmazott sajtótájékoztatóján Orbán Viktor, aki gratulált a kormánypárti képviselőcsoportnak, amiért nem ült fel a provokációnak. Mint mondta, a fideszesek és a KDNP-sek "ahogy egy nyugodt erőhöz illik, elvégezték a mai napra kiporciózott munkát".

Az új földtörvény tartalmával kapcsolatban a kormányfő az MTI kérdésére azt mondta: a jogszabály egyrészt radikálisan visszaszorítja a nagybirtokot, amelynek aránya maximum húsz százalék lehet - a többi kis- és középbirtok -, másrészt garancia arra, hogy a magyar termőföldet magyar gazdák fogják megművelni. Aki azt akarja, hogy Magyarországon az élethivatásszerűen mezőgazdaságból élő kis- és középgazdák domináljanak az agráriumban, annak jó oka volt a törvény megszavazására, "én büszkén tettem meg" - fűzte hozzá. Közölte, az új földtörvény társadalmi vitája egy évig tartott, "minden dimenzióját többször is átgondoltuk".

Kövér: nem értek célt a rendzavarók

Kövér László szerint az Országgyűlés plenáris ülésén obstruáló képviselők nem értek célt, a parlament elvégezte a péntekre eltervezett munkáját. Az Országgyűlés elnöke az MTI-nek nyilatkozva közölte, álláspontja szerint a parlament szabályosan fogadta el a jogszabályokat.

Az egyetlen kérdés az lehet - folytatta -, hogy a Jobbik név szerinti szavazást kezdeményezett az új földtörvényről. Miután a szavazást éppen az a frakció akadályozta meg, szemlátomást előre megfontolt módon, amelyik ezt álságos módon kezdeményezte, ebből kiolvasható, hogy a Jobbik azt akarta, hogy sehogy se szavazzanak a képviselők - fejtette ki, hozzátéve, ez a lehetőség pedig a házszabályban nincsen benne és ebben a helyzetben dönteni kellett, hogy mi tegyenek.

Kövér László azt mondta, "miután a gombnyomásos szavazás hitelesen tartalmazza, mutatja azt, hogy a képviselők hogyan foglaltak állást a törvényekről, ezért azt gondolom, hogy vitán felül ezek a szavazások szabályosak voltak és érvényesek". Hozzátette: ha valakinek problémája van a szavazásokkal, akkor a megfelelő fórumokhoz fordulhat értelmezésért, segítségért. Megjegyezte, nem gondolja azt, hogy e tekintetben bárkinek jogos felszólamlása lehet.

A házelnök hangsúlyozta, a történtek nem maradhatnak konzekvenciák nélkül, sem a Jobbik képviselőcsoportjára, sem a patkóban demonstráló képviselők, és más rendzavarókra nézve. Kijelentette: a rendelkezésére álló eszközökkel kötelessége garantálni a Ház biztonságát, így azok, a meghívott vendégek, akik nem képesek betartani a Parlamentben való tartózkodás szabályait, azok a jövőben nem léphetnek be. Úgy vélte, a Jobbik páholyában helyet foglaló vendégek, szakértők a futballpályák ultraszektorában megszokott magatartást tanúsítottak.

Kövér László szólt arról is, hogy a fantáziája ugyan nem elég erős ahhoz, hogy kitalálja, mivel lepik meg a Ház vezetését hétről-hétre a jobbikos, illetve a volt és a jelenlegi LMP-s képviselők, és hogyan próbálnak futballpályát vagy kocsmát csinálni az Országgyűlés ülésterméből, de lelkileg szerencsére már elég edzettek. Ez volt az az alapzat, amire az ülésvezető alelnök: Latorcai János higgadtsága is épült - közölte.

Úgy vélte, nem tudták elérni céljukat azok, akiknek az volt a szándékuk, hogy obstrukciós eszközökkel ellehetetlenítsék, hogy a Ház elvégezze a munkáját, amire a választók felhatalmazásból nemcsak joga, hanem kötelessége is van.

Az Országgyűlés, amit mára eltervezett a napirendben, azt el is végezte - tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy lehetősége lett volna behívni az országgyűlési őrséget, Kövér László azt mondta, régóta számított arra, hogy megpróbálják ezt kiprovokálni. Ennek "a tragikomikus, de ugyanakkor gyönge színvonalúra sikeredett színjátéknak" az egyik mögöttes célja többek között az volt, hogy fizikai összecsapás színterévé tegye az Országgyűlés patkóját, amire utoljára 1912-ben volt példa - vélekedett.

Mint mondta, ezt a szívességet én nem teszem meg egyetlen rossz szándékú képviselőnek sem. Véleménye szerint ezek a képviselők a választóknak sem igazán képviselőik, csak saját, "alantas, rövid távú politikai céljaiknak". Ezek után mindenre számítani kell, Tisza Istvánra lőttek is, "erre azért őszintén szólva nem számítok" - fogalmazott. Kövér László szerint igazi dilemmát okoz neki, hogy néhány képviselőből nem is nézne ki többet, mint amit itt most produkált a Jobbik frakciójában. "Kulturális színvonala, intelligenciája, első látásra is ott van, hogy nagyjából ez várható tőle, ennél sokkal több intellektuális teljesítmény nem" - mondta.
Meggyőződése, hogy a Jobbik-frakcióban is volt néhány ember, akinek ez kínos volt, vagy aki szégyellte az akció miatt magát. Arra a kérdésre, miről konzultált az országgyűlési patkóban a vezető politikusokkal, Kövér László azt mondta, a miniszterelnökkel az NB 1 őszi sorsolásáról értekezett.

Fidesz: szabályos volt a földtörvény szavazása

A Fidesz-frakció álláspontja szerint a Jobbik rendzavarása ellenére is szabályszerű volt az új földtörvény pénteki zárószavazása. Rogán Antal, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője hangsúlyozta: a lehető legszigorúbb büntetés kiszabását fogják kezdeményezni a házbizottság ülésén. Kiemelte: az ülést vezető Latorcai János vezetésével a kormánypárti többség a házszabálynak megfelelően döntött az új földtörvény szavazásakor. Rogán Antal szerint a Jobbik megpróbált visszaélni a házszabállyal, hiszen az ellenzéki frakció kezdeményezte a név szerinti szavazást a földtörvényről, majd megpróbálták a szavazást megakadályozni, illetve nem engedték Latorcai Jánosnak, hogy lefoglalja a helyét az elnöki pulpituson. Hangsúlyozta: a levezető elnök feladata az ülés zavartalanságának biztosítása. Álláspontjuk szerint Latorcai János a házszabálynak megfelelően döntött, amikor elrendelte a gépi szavazást.

A sajtótájékoztatón résztvevő Gulyás Gergely frakcióvezető-helyettes hozzátette: Latorcai János a legjobb megoldást alkalmazta, amikor "nem tette lehetővé, hogy a Jobbik alkotmánysértő és botrányos magatartása a szavazás folytatását megakadályozza". Hangsúlyozta nem történt eljárási szabálysértés, de még ha történt is volna, az sem járna a törvény automatikus megsemmisítésével, csak az vezethetne oda, ha alkotmányos szabály megsértéséről lenne szó.

A Jobbik magatartásával kapcsolatban Rogán Antal úgy fogalmazott: az ország egész nyilvánossága megtapasztalhatta, hogy mi lenne akkor, ha a Jobbik valaha hatalomhoz jutna: "káosz, anarchia és erőszak". Kiemelte: a Fidesz és a KDNP képviselői a "nyugodt erőt" képviselték az Országgyűlésben. Szerinte a Jobbik képviselői "magukból csináltak bohócot" és ez az "óvodában sem megengedhető" viselkedés "őket minősíti". Gulyás Gergely álláspontja szerint "a lehető legsúlyosabb bűn", ha egy demokráciában egy parlamenti párt alkotmányellenesen akadályozza az államszervezet demokratikus működését és ez "a szélsőséges magatartás nem maradhat következmények nélkül", ezért várják Kövér László Házelnök intézkedését. A fideszes képviselő szerint a "rendszerváltozás óta hasonlóan súlyos megzavarási kísérletére az államszervezet demokratikus működésének nem volt példa, talán a taxisblokád sorolható ide, de az sem volt ennyire közvetlen".

Rogán Antal elmondta azt is: az új földtörvény a külföldiek földszerzését akadályozza meg azzal, hogy csak olyan külföldi állampolgár juthat termőföldhöz, aki életvitelszerűen a mezőgazdasággal foglalkozik, megvannak a szükséges végzettségei, földet művel és a helyi földbizottság belegyezését is megkapja. Emellett az új jogszabály a nagybirtokok és a családi gazdaságok jelenlegi ötven-ötven százalékos arányán is változtatni akar a családi birtokok javára. A kormánypártok várakozása szerint hamarosan a termőföld nyolcvan százaléka családi gazdálkodók kezében lehet. Rogán Antal szerint tehát az új földtörvény "nagybirtok-ellenes", vagyis a Jobbik a pénteki magatartásával "a nagybirtokosok és a külföldi spekulánsok kezére játszott", ahogyan az MSZP és az Együtt-PM-szövetség képviselői is.

Jobbik: a földtörvény nincs elfogadva

A Jobbik szerint az Országgyűlés pénteken házszabályellenesen szavazta meg a földtörvényt, vagyis a jogszabály nincs elfogadva. Erről Vona Gábor pártelnök-frakcióvezető azután beszélt a parlamentben tartott sajtótájékoztatójukon. Közölte: a Jobbik mindent meg fog tenni azért, hogy "a törvény 2014 májusában ne váljon valósággá".

Frakciója tiltakozó akciójáról azt mondta: az Országgyűlésben történteket rendkívüli helyzetnek értékelték és úgy vélték, "a kétharmados cinizmussal szemben csak ilyen formában tudjuk kifejezni véleményünket". A Jobbik képviselőire valószínűleg váró büntetéssel kapcsolatban úgy nyilatkozott: a kérdés nem érdekli őket.

"Kövér László és az ő csapatának gondolkodása sok mindenre képes a büntetések terén, mi állunk elébe bárminek" - hangsúlyozta sajtótájékoztatóján, amelyen a pártelnök mögött az egész frakciói felsorakozott. Hozzátéve: szerintük ez volt a legtisztább kiállás. A harcunkat tovább fogjuk folytatni - fűzte hozzá, és elmondta: keddre az Országgyűlés Képviselői Irodaházába földvédelmi kerekasztalt hívnak össze, ahová civil szervezeteket, szakembereket és akár más frakciók tagjait és független képviselőket is várnak. Céljuk a nagybirtokrendszer kialakulásának, valamint a külföldiek földszerzésének megakadályozása. Megismételte: mindezt már az alaptörvényben is rögzíteni kellett volna, ennek elmaradása után pedig a Jobbik szerint az ország európai uniós csatlakozási szerződésének módosítását kellett volna kezdeményezni.

Közölte: a magyar társadalomnak is meg kell mozdulnia. Kijelenttette azt is: ha mégis megvalósul a törvény, azt frakciója "második Trianonnak" tekinti, és onnantól kezdve a "Jobbik számára egészen új világ jön, azok a parlamenti eszközök, amelyeket eddig próbáltunk betartani, elégtelennek bizonyulnak, és át fogunk térni az utcákra, a tüntetésekre".

Jobbik: a házelnök visszavonta a párt alkalmazottainak parlamenti belépőit

Az Országgyűlés elnöke letiltotta a Jobbik-frakció valamennyi szakértőjének és alkalmazottjának belépőkártyáját a pártnak, a földtörvény szavazása alatti obstrukciója miatt - közölte a Jobbik elnöke. Vona Gábor a közleményben hozzátette: Kövér László házelnök továbbá megtiltotta a frakciónak a hozzá érkező külsősök beléptetését mind a Parlamentbe, mind a Képviselői Irodaházba.

A pártelnök azt írta, később "az Országház mindenese" az alkalmazottaknak visszaadta a belépési jogosultságot, ám számos szakértőként dolgozó munkatársuk a továbbra sem tud bejutni munkahelyére. A Jobbik szerint Kövér László e lépése újfent bizonyítja, hogy alkalmatlan az Országgyűlés vezetésére - tette hozzá.

A házbizottság összehívását kezdeményezi az MSZP

Az MSZP kezdeményezi a házbizottság rendkívüli ülésének összehívását, mert véleményük szerint a földtörvényt és több más jogszabályt is törvénytelenül fogadtak el az Országgyűlés pénteki ülésén - mondta újságíróknak Lukács Zoltán. A párt emellett a köztársasági elnökhöz fog fordulni az ügyben.

Arra is kitért, hogy az MSZP azért hagyta el az üléstermet, mert bizonyossá vált, hogy az Országgyűlés "teljes mértékben törvénytelenül ülésezik. A házszabály szerint ha az elnök kiveszi a kártyáját és elhagyja a pulpitust, akkor az Országgyűlés ülése megszakad és azt csak úgy lehet folytatni, ha újra összehívják - jelentette ki. Bebizonyosodott, hogy a Fidesz-KDNP képtelen fenntartani a törvényes rendet az Országgyűlésben, mert áterőltettek egy olyan országgyűlési törvényt, amiről kiderült, hogy nem alkalmas a parlament működőképességének biztosítására - mondta.

PM: az ülés megszakadt

Az Együtt-PM arra szólította fel Kövér László házelnököt, hogy ne terjessze fel a köztársasági elnöknek aláírásra azokat a törvényeket, amelyeket a pénteki ülésen a Latorcai János levezető elnök által elrendelt szünet után fogadott el a Ház. Az Együtt-PM álláspontja szerint, amennyiben egy képviselőcsoport névszerinti szavazást kér, azt a levezető elnöknek mindenképpen le kell bonyolítani - írják. A parlament ezzel szemben gépi szavazáson fogadta el a földtörvényt - hangsúlyozzák.

Azt is aggályosnak tartják, hogy állításuk szerint a levezető elnök a szünet ideje alatt elhagyta az üléstermet és kártyáját is elvitte. Az Együtt-PM álláspontja szerint ez azt jelenti, hogy az ülés megszakadt, folytatásra nincs lehetőség, csak arra, hogy új ülést hívjanak össze. Mindezek miatt az Együtt-PM felszólítja a házelnököt, hívja össze az Országgyűlés ülését és rendeljen el szavazást az érintett törvényekről. Ekkor lehetősége lesz az Országgyűlés elnökének és a miniszterelnöknek is, hogy szavazatával kifejezze véleményét a kormány által benyújtott törvényekről - zárják a közleményt.

Ángyán József kilépett

Ángyán József kilépett a Fidesz parlamenti frakciójából. Ezt a politikus jelentette be a földtörvény elfogadása utáni sajtótájékoztatóján.

Forrás: MTI/MAN

Takács Gábor

Módosítás: (2013. június 21. péntek, 20:38)