Get Adobe Flash player
Címlap hírek IMF Magyarország visszafizeti az IMF hitelt

Magyarország visszafizeti az IMF hitelt

-Nagy tehertől szabadulhat meg az ország-


Magyarország két héten belül törlesztene az IMF-nek


Magyarország augusztus 12-ig akarja visszafizetni az IMF-nek a 2008-ban felvett hitelt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

 

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter július 25-én levélben jelezte Reza Moghadamnak, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatójának, hogy Magyarország még annak esedékessége előtt, augusztus 12-ig vissza kívánja fizetni 2008-ban felvett IMF hitelét - írta közleményében az NGM. 

"Ez a lehetőség csak azon országok részére áll fenn, amelyek megfelelő szintű tartalékokkal, fegyelmezett költségvetési politikával és kedvező befektetői megítéléssel rendelkeznek" - fogalmazott a közlemény. Az NGM szerint Magyarországon ezek a tényezők az elmúlt három év munkájának köszönhetően együttesen megteremtik a lehetőségét annak, hogy "az IMF-hitel jelentette tehertől esedékesség előtt megszabaduljon a gazdaság".

 

A kedvező piaci környezet és a Magyarország iránti befektetői bizalom az utóbbi évek legkedvezőbb hozamait és az országkockázati megítélést tükröző ötéves CDS felárát eredményezte - írta a tárca. "A magyar állam ennek következtében kedvező finanszírozási feltételek mellett jelentős betétállományt építhetett fel. Tekintettel arra, hogy az IMF-hitel előtörlesztésére szolgáló források így rendelkezésre állnak, a kormány a hitel előtörlesztéséről döntött" - tették hozzá.

A magyar állam - az MNB nélkül - 7,5 milliárd euró értékű hitelt hívott le az IMF-től. Az ebből jelenleg fennálló tőketartozás mértéke 2,2 milliárd euró, amelynek utolsó nagyobb törlesztőrészlete 2014 márciusában lenne esedékes.

 

"Az IMF-hitel teljes visszafizetésével a kormány fontos lépést tesz az egyre nagyobb arányú piaci finanszírozás felé, emellett kamatmegtakarítást is biztosít a költségvetés számára. A kifejezetten erre a célra feltöltött devizabetét egyenlege az előtörlesztést követően is biztonságos szinten marad" - közölte az NGM.

 

Szerző: hvg.hu/MAN

Módosítás: (2013. augusztus 03. szombat, 19:37)