Get Adobe Flash player
Címlap hírek IMF Magyarország visszafizeti az IMF hitelt Matolcsyék már kifizették az IMF-et

Matolcsyék már kifizették az IMF-et

-Mindenképp nagy teljesítmény, hogy az IMF kölcsönt visszafizettük.-


Én úgy gondolom, hogy el kell ismerni minden olyan politikai tetett, amely előnyt, vagy fellendülést hoz hazánknak. Ez a teljes kölcsön rendezése pedig dícséretes gazdasági teljeseítmény, főleg ha valaki tudja azt, hogy az IMF nem egy kispályás játékos. 

Ez a bankbirodalom a világ számos pontján jelen van és a hitelek kihelyezése folytán szerez rálátást és olykor befolyást, beavatkozást, érinthetetlenséget bizonyos spektrum politikát folytató országok törvényeiben, így szerezte meg hazánkban is az 1980-as évek elején.


Viszont aki egy kicsit is ismeri  ezt a GLOBALISTA bankszövetséget, abban felmerülnek bizonyos kérdések is mint például az, hogy mi volt az ára mindennek azon túlmenőleg, hogy megszünt a függőségünk. Nekik a bankszövetségnek mit ajánlott fel a "mi"tárgyalló felünk.

Meg nem erősített információink szerint az IMF intenzíven kacsingat Erdély természeti erőforrásai felé, főleg a fa és az ásványok érdeklik őket. Természetesen minket is pont ezek érdekelnek, mindezek védelme!

Takács Gábor


Matolcsyék már kifizették az IMF-et

2013. augusztus 07., 17:03

A Magyar Nemzeti Bank 2013. augusztus 6-án teljes egészében visszafizette az IMF felé fennálló hitelét, így nincs további hiteltartozása a Valutaalap felé.

A jegybank igazgatóságának korábbi döntése alapján az MNB előtörlesztette az IMF-től 2009-ben felvett hitel még fennálló részét 632,25 millió SDR (mintegy 721 millió euró) összegben - derült ki a jegybank közleményéből.

A hitelt 2009. június 25-én vette fel a jegybank a devizatartalék növelése céljából 1264,5 millió SDR (mintegy 1443 millió euró) értékben. A hitel visszafizetése 2012 szeptemberében kezdődött el, és mindeddig a tartozás felét törlesztette le a jegybank. Az utolsó törlesztés 2014. júniusában lett volna esedékes - emlékeztetett az MNB.

A közlemény szerint a lépés eredményeként a nemzetgazdaság egy éven belül lejáró külső adóssága a devizatartalékkal együtt mérséklődött, így a devizatartalék-megfelelés nem változik. Emellett az előtörlesztés kis mértékben javítja az MNB kamateredményét.

Alig egy hete jelentették be

A Magyar Nemzeti Bank igazgatótanácsa július végén döntött a hitel visszafizetéséről, ahogy arról a Privátbankár beszámolt. A jegybank nem sokkal azután jelentette be az előtörlesztést, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium közölte, augusztus 12-ig visszafizetik az IMF-hitelt.

Varga Mihály csak pár nappal előzte meg Matolcsy Györgyöt. A gazdasági tárca indoklása szerint a kedvező piaci környezet és a Magyarország iránti befektetői bizalom az utóbbi évek legkedvezőbb hozamait és – az országkockázati megítélést tükröző – ötéves CDS felárát eredményezte. A magyar állam ennek következtében kedvező finanszírozási feltételek mellett jelentős betétállományt építhetett fel. Tekintettel arra, hogy az IMF-hitel előtörlesztésére szolgáló források így rendelkezésre állnak, a kormány a hitel előtörlesztéséről döntött - közölte korábban a minisztérium.


Forrás:privátbankár/MAN

Módosítás: (2013. augusztus 08. csütörtök, 15:02)