Get Adobe Flash player
Címlap KÜLFÖLD hírek Szíria

Szíria

Felhatalmazást kér Obama a Szíria elleni csapáshoz

WASHINGTON. Barack Obama amerikai elnök szombaton bejelentette, hogy a kongresszus felhatalmazását fogja kérni az általa elhatározott, Szíria elleni katonai fellépéshez.

Az elnök beszédében rámutatott, hogy noha meggyőződése szerint jogában állna elrendelni a támadást, az ügy fontossága miatt a - nyári szabadságáról a jövő héten visszatérő - törvényhozás vitáját és felhatalmazását kéri.

Obama az ENSZ-ellenőrök által Szíriában elvégzett helyszíni vizsgálatra utalva kijelentette, hogy a vegyifegyver-támadásokat nemcsak kivizsgálni kell, hanem azokkal szembe is kell szállni.

Az ENSZ-főtitkát szóvivője szombaton cáfolta, hogy a világszervezet a vegyifegyver-ellenőrök kivonásával utat nyit az amerikai légicsapásoknak Szíriában és rámutatott, hogy a humanitárius programok folytatódnak az arab országban.

"Láttam olyan jelentéseket, amelyek azt állították, hogy a vegyifegyver-szakértő csapat elutazása valahogyan ablakot nyit valamilyen katonai akció előtt" - mondta Martin Nesirky szóvivő.

"Őszintén szólva, ez groteszk és sértő is a több mint 1000 ENSZ-alkalmazott számára, akik Szíriában humanitárius segélynyújtásban vesznek részt és akik folytatni fogják a munkájukat" - mondta Nesirky.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács tagjai szombat délután a szenátus, vasárnap pedig a képviselőház tagjait tájékoztatják az amerikai kormánynak a Szíriával szembeni katonai fellépéssel kapcsolatos álláspontjáról. A tájékoztatást John Kerry külügy- és Chuck Hagel védelmi miniszter, James Clapper, a nemzeti hírszerzés igazgatója (DNI), Susan Rice nemzetbiztonsági tanácsadó és James Winnefeld tengernagy, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának helyettes főnöke tartja.

A szenátus tagjait két nem titkosított - a demokraták és a republikánusok számára külön-külön megtartandó - telekonferencián fogják tájékoztatni, a képviselőknek viszont személyesen kell megjelenniük a Washingtonban zárt ajtók mögött megtartandó felvilágosításon, amelyen hírszerzési információkat is ismertetnek.

A CNN tudósítói a szövetségi alsóház tagjai számára meghirdetett tájékoztató időpontjából arra a következtetésre jutottak, hogy a Szíria elleni támadás vasárnapig nem kezdődik meg. Noha Obama elnök még nem döntött véglegesen a Damaszkusz elleni csapás elrendeléséről, pénteken mind ő, mind Kerry külügyminiszter értésre adta, hogy Washington Bassár al-Aszad szíriai elnök megbüntetésére készül a Damaszkusz közelében augusztus 21-én végrehajtott vegyifegyver-támadás miatt.

"Az Egyesült Államok nagy biztonsággal úgy értékeli, hogy a szír kormány vegyifegyver-támadást hajtott végre Damaszkusz egyik külvárosában 2013. augusztus 21-én. Továbbá értékelésünk szerint a rezsim ideggázt vetett be a támadás alatt" - hangzott az amerikai kormánynak az incidenssel kapcsolatban pénteken kiadott értékelése, amely szerint a támadás legkevesebb 1429 embert, köztük legalább 426 gyereket embert ölt meg.

Az amerikai kongresszus tagjai hivatalosan még a nyári szabadságukat töltik.

Forrás: 2013. augusztus 31., szombat 20:13 | Hírek.sk | Forrás: MTI /MAN

Módosítás: (2013. szeptember 06. péntek, 19:43)