Get Adobe Flash player
Címlap KÜLFÖLD hírek Szíria Szíria Orosz Rakéta cirkáló áll az akció élére

Szíria Orosz rakéta cirkáló átveszi az irányítást

Orosz rakétacirkáló indul a Földközi-tengerre

 

-Elitéledőnek tartom a harc igázok alkalmazását béke időben!

Így a figyelmeztető katonai beavatkozást is helyén valónak tartom, abban az esetben, ha a szakértői jelentés (a valós is...) bizonyíthatóan, azt megmutatja, hogy ki használt és milyen harci gázt.

Mielőtt meghúznánk a ravaszt.

Ha szakértők rendesen végzik a munkájukat, akkor kiderülhet, az is hogy milyn gyártmányú harci gázt használhatott az elkövető. Ennek nyomán a harci gázokat is karban kell tartani, így a „szarin” nevű-t is. A karbantartás során óhatatlanul hagynak bizonyos vegyi lenyomatot magukon a harcászati vegyi anyagok. Sőt minél többször karbantartják azt, az annál jobban beazonosítható. Innen már gyerekjáték a bizonyítása annak kié az alkalmazott harci gáz.-

(Viszont az ENSZ határozatára és a döntését illetőleg itt most Szíria kapcsán nem foglalok állást.)

Takács Gábor

Oroszország egy rakétacirkálót küld a Földközi-tenger keleti részébe, hogy az átvegye az orosz haditengerészeti tevékenység irányítását a térségben - idézett az Interfax állami hírügynökség szerdán egy katonai forrást.

Az Egyesült Államok eközben egy lehetséges katonai csapásra készül Szíria ellen. Barack Obama amerikai elnök elnyerte a washingtoni kongresszus fő alakjainak támogatását a korlátozott szíriai csapásokhoz, hogy megbüntessék Bassár el-Aszad szíriai államfőt, amiért gyaníthatóan vegyi fegyvereket vetett be civilek ellen.

A Moszkva nevű orosz hajó veszi át a térségbeli műveletek irányítását egy haditengerészeti egységtől, amire moszkvai közlés szerint a nemzeti érdekek védelmében van szükség. Csatlakozik hozzá az orosz balti-tengeri flotta egy rombolója és a fekete-tengeri flotta egy fregattja is. A hét elején az Interfax azt jelentette, hogy Oroszország egy felderítőhajót is küld a térségbe, de az állítólag a haditengerészeti egységtől elkülönülten tevékenykedik majd.

"A Moszkva cirkáló a Gibraltári-szoros felé tart. Körülbelül tíz nap alatt ér el a Földközi-tenger keleti részébe, hogy ott átvegye a haditengerészeti erő zászlóshajójának szerepét" - mondta el a forrás.

Moszkva Aszad legnagyobb hatalmú szövetségese, s megvédi őt az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) egymást követő határozati terveitől, amelyekkel a BT nyomást gyakorolna a szíriai vezetőre, hogy az véget vessen az erőszaknak. Moszkva azt hangsúlyozza, hogy a konfliktust politikai párbeszéddel kell megoldani, amelyben Aszadnak is részt kell vennie.

Vlagyimir Putyin orosz elnök mindamellett egy szerdán közölt interjúban nem zárta ki egy Szíria elleni katonai művelet elfogadását, amennyiben egyértelmű bizonyíték van arra, hogy a damaszkuszi rezsim a felelős a vegyi fegyverek bevetéséért. Hozzátette azonban, hogy bármilyen támadás törvénytelen lenne az ENSZ jóváhagyása nélkül.

Az orosz védelmi minisztérium már a múlt héten közölte, hogy újabb hadihajókat küldenek a Földközi-tengerre, köztük a Moszkvát, de e mozgásokat rutinműveletnek mondták. Szergej Lavrov külügyminiszter azt hangoztatta, hogy Oroszország nem szándékozik belesodródni semmilyen katonai konfliktusba Szíria ügyében.

Forrás: MTI/HVG/MAN

Pár órával Korábban történt esemény is közrejátszik:

A RIA orosz hírügynökség az orosz védelmi minisztériumot idézte, amely a Reuters kérdésére nem foglalt állást a hírrel kapcsolatban. A rakétákat állítólag közép-európai idő szerint 8 óra 16 perckor indították el a Földközi-tenger keleti partszakaszának irányába. Egyelőre nem tudni, hogy mindennek köze van-e a szíriai konfliktushoz.

Az izraeli hadseregnek nincs tudomása semmilyen rakétakilövésről a Földközi-tenger keleti részében - közölte az izraeli védelmi minisztérium szóvivője. Az amerikaiak azt állítják, se hajók, se repülők nem indítottak rakétákat Szíria felé - tudósít a CBS.

Hadgyakorlat

A CNN információi szerint utólag kiderült, nem a háború kezdődött el, hanem a közös amerikai-izraeli hadgyakorlatot érzékelték az orosz radarállomások. Az USA és Izrael ugyanis a Földközi-tengeren tesztelte közösen a rakétáit.

A NATO egyelőre nem kommentálta az eseményt.

Forrás:HÍR24/MAN

Módosítás: (2013. szeptember 06. péntek, 19:58)