Get Adobe Flash player
Címlap KÜLFÖLD hírek Szíria Szíria G20: Globális válság a háttérben

Nem említi a G20-közlemény Szíriát

Pár órája történt


Nem említi Szíriát a G20-közlemény

A G20-csúcstalálkozó vezetőinek kommünikéje a gazdasági növekedésre, a globális pénzügyekre, adóelkerülésre és a pénzügyi szabályozásra fókuszál, illetve szól a klímaváltozásról és a terrorizmus finanszírozásáról is, ám Szíriát nem említi a dokumentum - tudósított a Marketwatch.


-Ez azt jelentheti, hogy nincs megállapodás, illetve egyesség a színfalak mögött. A válság folytatódhat.-


Forrás: napi gazdaság/MAN


Magyarázat:

G20: Szíria, globális válság a háttérben

Az Egyesült Államok és más országok a szíriai katonai akció beindításával ex lex állapotba helyezik magukat – hangoztatta szeptember 6-án Vlagyimir Putyin orosz elnök a „húszak ” csúcstalálkozója záró sajtókonferenciáján.

A gazdasági nagyhatalmak vezetőinek fórumán a hivatalos találkozók és informális beszélgetések egyik kiemelt rendkívüli témája lett a Szíria körüli helyzet. Moszkva és Washington elvi nézeteltérései ebben a kérdésben közismertek. Így Vlagyimir Putyin és Barack Obama találkozója bizonyára a csúcstalálkozó második napjának fő híre lett. Az amerikai elnök korábban ugyanis nem tervezett négyszemközti találkozót az orosz vezetővel.

Putyin elmondása szerint a beszélgetés konstruktív és szívélyes légkörben zajlott, azonban mindegyik fél megtartotta saját véleményét. Vagyis fennáll az eshetőség, hogy az Egyesült Államok katonai csapást mér Szíriára. Egyébként Szentpétervár mégis egyfajta aggasztó jeladás volt Obama számára.

Az erő alkalmazására épülő forgatókönyv ellen nemcsak az agresszív lépések hagyományos ellenzői léptek fel, hanem azok az országok is, amelyek korábban semlegesek maradtak. A katonai beavatkozást teljes egészében elítélte Kína, Oroszország, India, Indonézia, Olaszország, Brazília és több más ország is. megjegyzendő, hogy Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szintén fellépett az invázió ellen, Ferenc pápa pedig külön levélben szólította fel a G20 vezetőit, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a konfliktus rendezése érdekében. Washington azonban folytatja előkészületeit a szuverén ország belügyeibe való beavatkozáshoz. Ezzel kapcsolatban jogszerűen merül fel a kérdés, hogy segítséget fog-e nyújtani Szíriának egyik fő partnere – Oroszország. Vlagyimir Putyin ezzel kapcsolatban kijelentette:

Fogunk-e segíteni Szíriának? Természetesen fogunk. Most is segítünk. Fegyvert szállítunk, gazdasági együttműködést folytatunk. Remélem, szorosabb lesz együttműködésünk a humanitárius szférában, többek között a humanitárius segélyszállításban, a rendkívül súlyos helyzetbe került polgári lakosságnak nyújtott támogatásban.

Az Egyesült Államok és elvtársaiknak tudniuk kell, hogy az erőszak forgatókönyve ex lex állapotba helyezi őket – hangsúlyozta Szentpétervárott Putyin elnök. Az orosz elnök rámutatott az alapvető nemzetközi jognormára: az erő alkalmazása szuverén országgal szemben csakis önvédelem gyanánt lehetséges. Adott esetben pedig erről szó sincs: Szíria nem szándékozik megtámadni az Egyesült Államokat. Egyszóval, Barack Obama a G20 csúcstalálkozóján nem hízelgő véleményeket hallhatott kezdeményezéséről, így most van mit meggondolnia. A kongresszusban is meglepetésre számíthat, hiszen nagyon vágyik a törvényhozók jóváhagyására. A kongresszusban pedig nyilván nincs egyetértés az ország újabb katonai kalandorakcióba rántását illetően.

Forrás:Oroszország hangja

Módosítás: (2013. szeptember 06. péntek, 20:10)