Get Adobe Flash player
Címlap BELFÖLD hírek Ami nem tartozik a politikai csatába

Orbán ultimátuma és ami nem része a politikai csatának

Itt van Orbán ultimátuma: a bankok módosítsák a devizahitel-szerződéseket


Ami nem tartozik bele a politikai csatába

-Az a határozott álláspontom, hogy egyáltalán nincs rendjén, hogy valaki, vagy valakik, megfenyegetnek politikai szereplőt, vagy szereplőket, hogy a fenyegetettség által hozzon más politikai döntést bizonyos esetekben, történetesen a akár a devizahitelesek ügyében is, mert én a fenyegetőzés minden formáját, iránytól függetlenül elítélendőnek tartom.- (Takács Gábor)

 

Különben a kormány lépni fog: megszünteti a devizakölcsönöket. A kormányfő azt várja a bankoktól: viseljék a veszteségek nagy részét. Akárcsak a szolgáltatók az újabb rezsicsökkentést. Mint mondta: "nekik kell alkalmazkodniuk a magyarokhoz, és nem a magyaroknak hozzájuk".

A bankok erkölcsi kötelességének tartja a miniszterelnök, hogy önként módosítsák a devizahitel-szerződéseket az ügyfelek javára.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: a Fidesz-KDNP a visegrádi frakcióülésén arra szólította fel a bankokat: november 1-jéig javítsák ki a devizahitelek hibáit, a szerződéseken pedig változtassanak az ügyfelek javára.

A kormányfő szerint a devizahiteleket úgy kell átalakítaniuk a pénzintézeteknek, hogy az árfolyam-módosításból származó veszteség nagy részét ők viseljék, ne pedig az emberek. Ha ezt nem teszik meg november 1-jéig, a kormány lépni fog, és olyan megoldást alkalmaz, amely megszünteti a devizakölcsönöket, de méltányos módon, vagyis a devizahitelesek nem járnak majd jobban, mint azok, akik forintban adósodtak el.

A szintén Visegrádon eldöntött újabb rezsicsökkentéssel kapcsolatban a miniszterelnök megerősítette: az összesen húszszázalékos árcsökkenés eléréséhez kell most 11,1 százalékkal mérsékelni az áram, a gáz és a távhő árát. A további rezsicsökkentés lehetőségét firtató kérdésre Orbán Viktor azt válaszolta, a jelenlegi csökkentést el fogja bírni a magyar gazdaság. A rezsicsökkentés szerinte azt szimbolizálja, hogy Magyarország képes önálló gazdaságpolitikát folytatni, vagyis ez "az önállóságunknak és a függetlenségünknek a szimbóluma, hogy erre képesek vagyunk".

 

A rezsicsökkentés folytatása miatti esetleges újabb európai uniós kritikákról szólva úgy fogalmazott: "az Európai Unióban én nem félek vitáktól, én már minden lében ott megmártóztam, nem hiszem, hogy ott újdonsággal szolgálhatnának nekem". A szolgáltatókkal kapcsolatban azt mondta, nem kérik őket, hogy sértsék meg a jogszabályokat, "mi is jogszabályszerűen járunk el". "Eddig ők voltak erősebbek, és az eddigi magyar, elsősorban szocialista kormányok meghajoltak az erejük előtt, most meg mi vagyunk az erősebbek, és nekik kell alkalmazkodniuk a magyarokhoz, és nem a magyaroknak hozzájuk" - hangsúlyozta.

A miniszterelnök kitért a családi adókedvezménynek szintén az évadnyitó kormánypárti frakcióülésen eldöntött kiszélesítésére is, amely - mint mondta - egy körülbelül 50 milliárd forintos költségvetési vállalás, és mintegy 920 ezer ember életét teszi könnyebbé.

Az elmúlt időszak gazdasági mutatóit Orbán Viktor úgy értékelte: Magyarország újra működik, és mindenki láthatja, hogy jobban teljesít, mint korábban. Az eredmények között említette a túlzottdeficit-eljárás megszüntetését, a valutaalaptól korábban felvett kölcsön visszafizetését, a reálkeresetek emelkedését, az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok bérének ésszerű emelését, a növekedés beindulását, a rekord alacsony inflációt, a csökkenő munkanélküliséget és a növekvő foglalkoztatottságot.

 

Forrás: MTI,privatbankar/MAN

Módosítás: (2013. szeptember 17. kedd, 10:08)