Get Adobe Flash player
Címlap KÜLFÖLD hírek Leállt az Amerikai Kormány Nincs megegyezés az USA-ban Alkupozícióban a republikánusok. USA

Alkupozícióban a republikánusok USA

Áll az alku Amerikában


Kissé nehezen született meg az alku Amerikában. A megegyezés a demokraták és a republikánusok közt nem végleges, de a tőzsdét megmentette az egyre szorultabb helyzettől, legalábbis átmenetileg úgy tűnik. Hiszen az a lépés, hogy megemelték az adósság plafont, nem jelent mást, minthogy tovább adósodhat az Egyesült Államok. Amely a a hosszú távú befektetések tekintetében, bizonyára okozhat még komoly fejtörést az érintetteknek. Így hát, továbbra sem dőlhetnek nyugodtan hátra a demokraták és a velük szimpatizáns politikusok.- (Takács Gábor)

Megszületett az egyezség az amerikai politikusok között, megemelik az adósságplafont és újraindítják a szövetségi kormányzatot, ezt pedig a pénzügyi piacok is örömmel fogadták, a vezető tengerentúli indexek 1 százalék feletti pluszban zártak. Ázsiában is jó ma a hangulat bár itt már nem kitörő a lelkesedés, hiszen erre számítottak a befektetők.

1 százalék feletti emelkedéssel fejezték be a szerdai kereskedést az amerikai részvényindexek, miután megszületett a várva várt megállapodás a demokraták és a republikánusok között az adósságplafon megemeléséről és a kormányzat újbóli megnyitásáról.

Az adósságlimitet jövő év február 7-ig emelték meg, míg a kormányzat megnyitása révén visszatérhetnek a munkába az eddig kényszerszabadságra küldött közszféra dolgozók. A szövetségi költségvetésről december 13-ig kell majd megállapodniuk a politikusoknak.

A jó hangulat az összes szektort érintette, leginkább a pénzügyi és az egészségügyi cégek részvényei emelkedtek, de még a legalacsonyabb pluszt felmutató ipari szektor is 0,65 százalékos előnyt szedett össze.

Tegnap jelent meg a Fed Bézs könyve is, amiből az olvasható ki, hogy a Fed 12 körzetéből négyben lassult a növekedés üteme szeptemberben és kora októberben, míg a többi nyolcban csak kissé változott, vagyis összességében szerény volt a bővülés.

Az ázsiai tőzsdéken is jó a hangulat bár a pluszok mértéke nem akkora mértékű, mint tegnap az USA-ban, 0-0,6 százalékkal haladnak felfelé a vezető börzék, de Hongkongban már minimális mínusz látható. A Nikkei annak ellenére emelkedik, hogy a japán jen a 99-es szintekről, egészen a 98,4 közelébe erősödött a mai kereskedésben a dollárral szemben.

Az európai határidős részvényindexek alapján a kontinensen nem készülhetünk nagy elmozdulásokra, mivel a piac már valószínűleg beárazta a döntést.

Forrás: origo/MAN

Módosítás: (2013. október 17. csütörtök, 07:51)