Get Adobe Flash player
Címlap BELFÖLD hírek Választások 2014

Választás 2014

Választások 2014

 

A jobboldal jelentős eredménye, nem csupán arra mutat, hogy a választók ebben látják a sorsuk jobbra fordulását, hanem azt, hogy nincs kire szavazniuk nincs alternatívájuk. A Jobb oldali pártok erősödését itt egyszerre kell említeni. A FIDESZ és a JOBBIK szinte mindenhol erősödés jelét mutatja az előző választások óta, és itt már nem számítanak a földrajzilag, etnikailag behatárolható területek sem.

 

Kétséget kizáróan a hazai szélsőjobboldal marginalizálódást mutat, de ez nem csak Magyarországon van így. Az együttműködés lehetőségét kizáró politizálás a pártnak néhány etnikummal szembeni szélsőséges álláspontja valamelyest európai szinten is terjedő antiszemitizmusra mutat.

 

Ennek okai lehetnek itthon a jobboldal által megoldatlanul hagyott szociális vonal kiépítetlensége, az évek alatt amely mára odáig vezetett, hogy ma Magyarországon 4 millió szegény és 1,2 millió mélyszegény ember él. Növeli a problémát, a történelmi trauma amely a trianoni békeszerződés és annak következményei okoz a nemzeti érzelműek körében.

A Fidesz erős jobbratolódásának elhárításaként több olyan törvényt alkotott és fogadott el, amely a nyugati normák szerint némiképp korlátozzák a helyes demokrácia működését, ilyen például az új választási törvény is, ugyanakkor, ezzel elerőtlenítik a Jobbik idő előtti térnyerését.

Az erős létbizonytalanság sokkal több jobboldali szavazót képez és ezt számukra alakítja, az ismét 2/3-os kormány.

 

Az elmúlt 20 évben a baloldal egy erős kapitalista szervezetté alakult. Az átalakulás folytán elveszítette azt a politikai oldal funkcióját, amelyre eredetileg hivatott lenne. Agresszív szélsőértékes politikája nem mutat baloldali értéket, csak egy neoliberális gazdasági egység tengerentúli tükörképét. A szociális érzékenység, amely a szegényebb emberek érdekeit szolgálná, nem erősödik a szervezeteikben, így az üzeneteik sem jutnak el hozzájuk.

A jobboldallal szemben, a baloldal üzenete, csupán elcsépelt és semmitmondó mondatokká egyszerűsödik választóik számára, az amúgy egyszer-egyszer értékessé váltható elképzelésükből. A politikai rövidlátás a párt teljes hanyatlásához is vezethet, amely visszafordíthatatlan törést eredményez, a történelmi baloldal számára.

Az MSZP-ben sokasodó személyi kérdéseken túl a fő probléma, hogy a rendkívül nehéz körülmények közt élők közt és az egyre elnéptelenedő, kiöregedő falvakban sem tudott szándékuk gyökeret verni.

A baloldal megújulása elkerülhetetlen és szükségszerű.

 

A kis pártok jelenléte a politikában nagyon is helyénvaló. A probléma az érdekeik érvényesítése, hiszen a sok a nem teljesítő kis párt. Jelenlétük nagyban szennyezi a politika színpadát. A lakosság megítélése is csak ezáltal általánosít, hiszen sokan úgy gondolják és ki is mondják „ez is csak egy kis párt, aki nem engedi, hogy a nagyok tudjanak dolgozni”, vagy „ez a párt is csak a pénzért van jelen”. Ezekkel találkozik a fiatal pályakezdő politikusi palánta leginkább. Bizonyára ennek is valós okot lehet találni, hiszen a legtöbb kis pártnak nincs semmi -féle koncepciója a jövőt illetőleg.

A legkézenfekvőbb hiányossága a kis pártoknak, hogy sok a nem valós közülük (kamu pártok), hogy tagjaik, jelöltjeik nem tudják mi a szerepük a pártban.

Valamint a vezetőségük nincs igazán felkészülve a kihívásokra, erőtlenek és nincs ellenállásuk a külső anyagi befolyásolással szemben. Erős a korrupcióra való hajlam és így tovább.

A megoldás az lenne, ha hitelességüket bizonyítanák.

Valamit a kis pártok vezetői komolyan vennék a vállalt feladatukat és nem járatnák le mások valós ambícióját.

 

2014 április 14.

Takács Gábor elnök

Módosítás: (2014. április 14. hétfő, 06:46)