Get Adobe Flash player
Címlap '14 július 28. Béketüntetés Hősök tere

Béketüntetés 2014. Július 28

Béketüntetés 2014. július 28.

Takács Gábor, a Magyar Autonóm Néppárt elnökének a beszéde a budapesti Hősök terén 2014. július 28-án rendezett békemegmozduláson

 

I.

 

...Ma, az I. világháború évfordulóján,

azért jöttünk el ide a Hősök terére, hogy e béketüntetésen tiltakozzunk a polgári lakosság körében elkövetett felesleges halálesetek és mészárlások miatt, Ukrajnában, Gázában, Maliban és másutt a világon, valamint, hogy kifejezzük szolidaritásunkat. együttérzésünket Palesztinával, és a békét, az enyhülést segítsük az orosz–ukrán frontokon , háborújuk folytán.

Világunk változása kikerülhetetlen folyamat, amely minden embert egyaránt érint. Szálai a múltunkkal és a jövőnkkel szövődik eggyé.

A világ most is forrong és átrendeződik.

Így van ez többek között a Közel-Keleten és Ukrajnában is. Mondják sokan, hogy távol esnek ezek a folyamatok tőlünk, miért foglalkozunk ezzel?? Manapság már nincs olyan, hogy közel és távol, hiszen 15 perc alatt kiteljesedhet és átterjedhet, konfliktusból háborúba válthat és az egész világra kiterjedhetnek az események.

A másik fontos dolog az hogy ahol magyarok vannak veszélyben, ott kötelességünk a szavaink hangoztatása, véleményünk kiterjesztése és a segítségnyújtásunk feléjük.

Nem kerülheti el a figyelmünket, hogy azok a nemzetek, akikkel kísértetiesen hasonló a sorsunk, vajon milyen mértékben érinti őket is a nagy átrendeződés, amely könnyen járhat a teljes pusztulásunkkal!

És most joggal érezhetjük magunkat egy nagy globális húsdarálóban!

Nézzük sorban:

Közel-Keleten, Izrael- Palesztina. Több évtizede tartó konfliktus, egyre jobban kiszelesedő eseményekkel, ahol egy olyan háború zajlik, ahol nem!! egyelőek a szemben álló felek erőviszonyai. Felmerül a kérdés: nevezhetjük-e ezt háborúnak?

Nincsenek háborús szabályok, csak halottak és ami a legelkeserítőbb: sok-sok ártatlan gyermek!

Megjegyezném, hogy a gyilkosság háborúban is bűncselekmény.

Az ENSZ rég lejárt szavatosságú munkája mit sem ér!

E mostani konfliktus zászlós híre a három elrabolt fiatal kapcsán teljesedett ki és amelyből könnyen kialakulhat egy teljes arab térséget érintő háború is.

Úgy vélem, hogy az izraeli vezetés kiterítette a kártyáit a világ előtt, amit most bárki megnézhet.

Hogy ki, melyik ország mit olvas ebből - Egyiptom, Irak, Szíria, Törökország és a többi érintett ország- , az nem kétséges. Feltehetőleg, nem azt, hogy a béke folyamata irányukba is elkezdődött.

Véleményünk után:

Hogy mit szól hozzánk Izrael?? Nem gondolom, hogy Izraelben mindenki teljesen egyetért azokkal az intézkedésekkel, amelyek idáig vezetettek. Híreink szerint Izraelben is vannak nem kis számban, akik ellenzik ezt a fajta teljesen felesleges erődemonstrációt.

MI most őket, e konfliktus ellenzőit is képviseljük itt, hiszen Izrael és Palesztina békéjéért állunk ki!

Ukrajna:

- Ukrajna kormányzása hónapok óta elhúzódó válságot idézett elő , amely szinte napról napra bizonyítja életképtelenségét és az események lassan már megfékezhetetlenül, határokon átívelve - érintve Lengyelországot, Romániát - háborúba csaphatnak át, megfélemlítve ezzel a lakosságot, megbénítva a gazdaságot.

Az Ukrajnában egymással szemben álló erők már több száz ártatlan ember életét követelték.

Az egyre erőszakosabb cselekedetek könnyen nemzetek tragédiájával végződhetnek.

-Vagy akár az ország totális megsemmisülésével is.

-Fontos: határozottan kiállunk a magyar lakkosságért, határainkon innen és azon túl, hiszen Ukrajnában a nemzetiségek helyzete megosztott és rendkívül labilis.

Fontosnak tartjuk a nemzeti kisebbségek érdekeit, legyenek azok akár Kárpátalja népei (ruszinok, ukránok, magyarok) és mások védelmét.

Szeretném felhívni a figyelmet, hogy egy-egy ilyen megmozdulással ne érjen véget a béke útjának keresése, hanem foglalkoztasson mindenkit, többet kell beszélni a kiváltó okokról, a nemzetiségek elnyomásáról, hogy lássunk végre tisztán.

Úgy gondoljuk, hogy sokkal békésebb világban élhetnénk, ha a nemzeti érdekeket előtérbe helyezve, egyfajta nemzeti alapon működő politika gyökeret verhetne, területi és gazdasági autonómia alakulhatni ki Gázában, Ukrajnában, Erdélyben, Maliban, Magyarországon is.

A konfliktusok összekapcsolódását fékeznünk kell, ami a béke iránti megnyilvánulásokkal és az emberi szabadság igényével érhető el.

Mi a Béke mellett állunk és tesszük le voksunkat, de ne feledjük, ha szükséges, a békét az agresszortól meg is kell tudnunk védelmezni!

Emlékezzünk meg most azokról az emberekről, akik ártatlan elszenvedői, illetve halottai voltak ezidáig a konfliktusoknak szerte a világban.

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket.


II.

Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum alapító-szervezőjének beszéde a budapesti Hősök terén 2014. július 28-án rendezett békemegmozduláson


    A békéért vagyunk itt. Ukrajna, a Közel-Kelet és saját békénkért. Mert a béke közös ügyünk. Elutasítjuk a Pax Americanát, mert az csak az ő békéjük. Nem törődik azzal, hogy másoknak ugyanolyan joga van békében élni, mint nekik. Ránk az ő békéjük halált hozhat, ha nem vigyázunk! Mert ott vagyunk, ahol vagyunk. Két tűz között, a hadak útján.

Nekik csak térkép e táj! Száz évvel az I. világháború kirobbanása után most egy másik szövetségi rendszer akar szembefordítani minket azzal, akivel megtanultunk békében élni, és együttműködni közös előnyünkre, és akik beismerték, milyen bűnöket követtek el ellenünk. Mint ahogyan beismertük mi is, mit vétettünk ellenük. Nem felejtjük el, hogy Oroszország az egyetlen, amely imperialista diktátumnak minősítette a versaillesi békerendszert, benne Trianont.  Nekünk, magyaroknak közös érdekünk velük, hogy Ukrajnában élő nemzeti kisebbségeink élvezzék mindazokat a jogokat, amelyektől a kijevi vezetés elnyomó politikája megfosztotta őket. Összehozott bennünket a sors népeink szabadságjogainak védelmében! Innen, az Ismeretlen Katona budapesti sírjától üzenjük Kijevnek, hogy nem csak árt oroszok, magyarok, fehéroroszok, zsidók, tatárok, románok, és megannyi más etnikum együttélésének a Kelet-Ukrajna ellen, amerikai katonai támogatással folytatott hadművelet, hanem háborús bűntettet is elkövet azzal, hogy hadseregét a civil lakosság ellen veti be! Ezt Washington is tudja, mégis hallgat róla, mert ugyebár az emberélet csak akkor fontos, ha amerikai! A kijevi politikai vezetés nem háríthatja felelősségét Amerikára, felelnie kell érte saját népe előtt!

    Mint ahogyan felelnie kell az izraeli politikai vezetésnek is a gázai civilek lemészárlásáért. Minket, magyarokat senki sem téveszthet meg azzal, hogy Izrael csak „védekezik” a Hamasz rakétái ellen. Mi köze a Hamasz rakétáihoz a gázai tengerparton focizó négy- ötéves gyerekeknek, akiket izraeli katonák lőttek agyon? Mi köze hozzá annak a többi kétszáz gyereknek, akinek az életét ugyancsak izraeli katonák oltották ki? Mert parancsot kaptak rá. Eddig több mint ezer civilt öltek meg – „védekezésből”! És azt várják a világtól, hogy igazolja ezt a gaztettet. Tőlünk ugyan ne várja senki, hogy falazzunk a civil lakosság lemészárlásának! Tiltakozunk ellene minden békeszerető ember nevében, aki tudja, hogy a népirtás nem közelebb hozza a békét, hanem elodázza. A közel-keleti béke kulcsa a palesztin nép hazához juttatása, és békés egymás mellett élése Izraellel. Ehhez nem kellenek sem Hamaszok, sem Netanjahuk! Nincs szükség sem antiszemita terrorizmusra, sem cionista állami terrorizmusra!  Olyan emberekre van szükség, akik kezet nyújtanak egymásnak, mert tudják, hogy egymással többre mennek, mint egymás nélkül! Olyan politikára van szükség, amely a népek szabadságjogából indul ki, és a népek egyenjogúsága alapján jut közös nevezőre. A Magyar Szociális Fórum nevében szolidaritásomról biztosítom azokat az izraelieket, akik a minap Tel Avivban tüntettek a palesztin civilek lemészárlása miatt, és maguk is szolidaritást vállaltak a palesztin néppel. Igazságos békét akarunk!

    Ez a mi krédónk az I. világháború kirobbanásának 100-ik évfordulóján. Ki tudná jobban, nálunk, magyaroknál, mit jelent az igazságtalan béke! Történelmi tapasztalataink és megélt szenvedéseink feljogosítanak minket arra, hogy olyan békét akarjunk magunknak és másoknak, amely a népek, nemzetek, kisebbségek szabadságára épül, nem pedig a globalizált gyarmatosításra, elnyomásra, rasszizmusra, megosztásra, és a népek szembeállítására egymással! Tudjuk, hogy igazunk van! Tudjuk, hogy világméretekben is nagy erők keresik a megoldást abban az irányban, amerre mi, békeszerető magyar emberek, akik azért jöttünk ide, erre a történelmi helyre, hogy kifejezésre juttassuk a magyar társadalom, és a magyar nemzet békeakaratát, és ezzel felerősítsük a közös igényt egy emberközpontú új világrend iránt. 

Módosítás: (2014. július 29. kedd, 07:27)