Get Adobe Flash player
Címlap Magyar Békekör tevékenységei II. békekerekasztal-konferencia Béketüntetés összefoglaló I. VH évfordulója

Béketüntetés összefoglaló I VH évfordulója

Budapesti béketüntetés az I. világháború kirobbanásának 100-ik évfordulóján
Budapest, 2014. július 29. kedd (MSZF)


     Tizenkét civil és parlamenten kívüli politikai szervezet képviselőinek részvételével béketüntetést tartottak a budapesti Hősök terén hétfőn este. A megmozdulás hatvan résztvevője fejet hajtott az I. világégés 20 millió áldozatának emléke előtt. A szónokok hangot adtak a magyar társadalom békeakaratának az ukrán és a közel-keleti válság közepette, és – Trianon tapasztalata alapján - igazságos békerendezést sürgettek mindkét térségben – számolt be a Magyar Szociális Fórum kedden.


     Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke kijelentette: Magyarország az I. világháború legnagyobb vesztese. Azért nem tehető felelőssé a világégés kirobbantásáért, mert Tisza István 1914. július 7-én, a bécsi koronatanácson megvétózta a háborúindítás szándékát, egy hétre rá pedig csak azzal a feltétellel engedett a háborús nyomásnak, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia győztes háború esetén sem fog területi igényt támasztani a megtámadni szándékozott Szerbiával szemben. Patrubány kitért az ukrajnai háborúra, benne a kárpátaljai magyarok helyzetére is. Annak a véleményének adott hangot, hogy Ukrajnának nincs erkölcsi alapja háborúba (a kelet-ukrajnai frontra) vezérelni a kárpátaljai magyarokat, mert az ukrán állam sohasem védte meg fegyverrel a kárpátaljaiakat. „Különben is, a kárpátaljai magyarok és ruszinok, teljesen szabályos népszavazás keretében mondták ki 1991-ben, hogy különleges státust kérnek Ukrajnán belül” – fűzte hozzá.


     Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum alapító-szervezője azt mondta, hogy száz évvel az I. világháború kirobbanása után most egy másik szövetségi rendszer akar szembefordítani minket azzal (Oroszországgal), akivel megtanultunk békében élni, és együttműködni közös előnyünkre, és akik beismerték, milyen bűnöket követtek el ellenünk, mint ahogyan beismertük mi is, mit vétettünk ő ellenük. Nem felejtjük el, hogy Oroszország az egyetlen, amely imperialista diktátumnak minősítette a versaillesi békerendszert, benne Trianont.  Simó szerint igazságos béke csak a népek szabadságjogának és egyenlőségének tiszteletben tartásával teremthető meg.  Az Ukrajnában élő nemzetiségeknek élvezniük kell mindazokat a jogokat, amelyektől a kijevi politikai vezetés megfosztotta őket. A palesztin népnek pedig hazát kell biztosítani, hogy békében élhessen együtt Izraellel.  Éles szavakkal ítélte el az ukrán és az izraeli hadsereg civil lakosság elleni bevetését, gaztettnek, és háborús bűntettnek minősítette a gyermekek és a békés lakosság lemészárlását Kelet-Ukrajnában és Gázában.   


    Takács Gábor, a Magyar Autonóm Néppárt elnöke szerint a világ forrong és átrendeződik. Ez történik a Közel-Keleten és Ukrajnában is. Egyesek azt kérdezik, miért foglalkozunk tőlünk távoli konfliktusokkal. Azért foglalkozunk velük – mondta -, mert manapság már 15 perc alatt kiteljesedhet és általánossá válhat egy helyi konfliktus, háborúba sodorva az egész emberiséget. Ukrajnáról szólva azt mondta, hogy kormányzása hónapok óta elhúzódó válságot idézett elő, napról napra bizonyítja életképtelenségét, és az események lassan már megfékezhetetlenül, határokon átívelve - érintve Lengyelországot, Romániát - háborúba csaphatnak át, megfélemlítve ezzel a lakosságot, megbénítva a gazdaságot. Izraellel kapcsolatban megjegyezte: a gyilkosság a háborúban is bűncselekmény. Úgy gondoljuk, hogy sokkal békésebb világban élhetnénk, ha a nemzeti érdekeket előtérbe helyezve, egyfajta nemzeti alapon működő politika gyökeret verhetne, területi és gazdasági autonómia alakulhatni ki Gázában, Ukrajnában, Erdélyben, és Magyarországon is – mondta.


    Abu Alhuda Nedal, a Magyarországon élő Palesztin Egyesület tagja köszönetet mondott a népével vállalt szolidaritásért, de annak a véleményének adott hangot, hogy a békés megoldás még távoli Izrael agresszív politikája miatt.+++


Forrás:MSZF/MAN

Módosítás: (2014. július 29. kedd, 21:04)