Get Adobe Flash player
Címlap KÜLFÖLD hírek Tízezren tüntettek Tel Avivban a békéért

Tízezren tüntettek Tel Avivban a békéért

Tízezren tüntettek Tel Avivban a békéért

Dátum: 2014. August 17. Sunday, 16:05
Rovat: Külföld

 

Izraeli baloldali szervezetek felhívására szombat este tízezren tüntettek a békéért Tel Aviv Rabin terén – jelentette a Magyar Szociális Fórum Keller Ádám helyszíni tudósítása és fényképfelvételei alapján, vasárnap.


Az „Irány a béke, le a háborúval!” jelszóval megtartott imponáló tömegmegmozduláson beszédet mondott David Grossman író. Kijelentette: „Biztonságot és nyugalmat hosszú távon csak megállapodással lehet biztosítani. Azonnal tárgyalóasztalhoz kell ülni a palesztinokkal az igazságos béke érdekében, meg kell szüntetni a blokádot Gázával szemben, el kell érni, hogy arabok és zsidók határozottan szakítsanak a rasszizmussal és kiálljanak az életért. Politikai megoldással függetlenséget, igazságot, biztonságot és reményt kell adni valamennyi népnek, amely e földön él”. Grossmann hangsúlyozta: nincs katonai megoldás Izrael és a Hamasz között, a szenvedésnek csak a gázai blokád feloldásával lehet véget vetni.


Zahava Gal-On asszony, a Meretz elnöke annak a véleményének adott hangot, hogy kudarcot vallott Benjamin Netanjahu miniszterelnök politikája, hiszen öt éve képtelen a béke útjára vezetni Izraelt. Szánalmasnak nevezte, hogy Netanjahu következetesen szembeszegül az Arab Békekezdeményezéssel, nem tárgyal Mahmud Abasz palesztin elnökkel, s még azokra az amerikai bírálatokra is fittyet hány, amelyek arra irányulnak, hogy Izrael elismerje a palesztin egységkormányt, és ne engedélyezzen további betelepítéseket. „Ez a politika 64 izraeli katona és civil, és kétezer palesztin életébe került most, továbbá szörnyű pusztításba Gázában, ahol fél millióan vesztették el otthonukat, mert szétlőtték őket” – mondta.


Yona, Kfar Saba-i tüntető kijelentette: „a baloldal túl sokáig maradt csendben, ezért csak a jobboldal hangját lehetett hallani”. Egy másik tüntető, Tali azt mondta, érzése szerint továbbra sem akarnak odafigyelni a véleményükre. Nitzan Horowitz (Meretz) leszögezte: „Nem fogjuk hagyni, hogy belénk fojtsák a szót. Jogunk és kötelességünk politikai megoldást követelni, mert csak ezzel lehet békét teremteni és biztonságban élni”.


A magyar közszolgálati média nem adott hírt a tel-avivi béketüntetésről.

 

forrás: Polgár Info/MAN

Módosítás: (2014. augusztus 17. vasárnap, 21:01)