Get Adobe Flash player
Címlap Autonómia törekvések

Skócia Szabadsága

Skócia autonómiája!

 

-Számunkra egyértelmű, hogy Skóciának független államnak kell lennie.-

 

Skócia történelme során mindig is a függetlenségéért küzdött. Talán most, így ennyi évvel a hátuk mögött lehetőséget szerezhetnek maguknak, hogy e téren előrébb léphessenek és végre kiharcolják a várva várt szabadságukat.

 

Igen ám, de ennek a régi vágynak mára számtalan új akadálya is lehet. Ilyen például azaz egyik fontos kérdés, hogy Nagy-Britanniától való elszakadásuk után, lehet e saját fizető eszközük, vagy hogy kerülnek be az állampapírok a tőzsdére, ha valóban autonómiára törekszenek.

Természetesen a vágyat most külön kell kezelni a tényszerűségtől. Ha az elszakadás során nem áll kész Skócia a gazdasági függetlenségre és nem törekszik saját elszámolású pénzrendszerre, akkor csak martalékává fog válni a nemzetközi tőzsdei spekulációnak.

 

Mégis tehát hogyan válhat függetlenné Skócia. Mindenképp fontos lépés lenne A térség fejlődése szempontjából a különválás és ha a függetlenségért küzdő politikai vezetők megfelelően autonómok, 6-7 év alatt versenyhelyzetbe is kerülhetnek az európai unióval. Itt le kell szögeznem, hogy az Európai Uniónak jelenleg nagy szüksége lenne egy újra kizsákmányolható terültre, így természetesen a skót felvidék, szinte kimeríttethetetlen természeti és nyersanyag forrására is. Különös tekintettel az északi-tengeri kőolaj készletre amely egész Skóciát színarannyal vonhatná be.

 

Ezért itt az EU minden bizonnyal politikai háttéralkut is kíván kötni a leendő szakadár skót politikai elittel. Ez így természetesnek is tekinthető, ha a tárgyalás folyamán a Skót politika képviselői megfelelően mérsékelt nacionalista politikája a saját nemzeti igényeit szolgálja elsősorban.

 

Ebben, csakis ebben a helyzetben támogatható Skócia függetlensége és a sokat szenvedett skót nép szabaddá válása.

 

Az autonómiát nem csak kivívni kell tudni, hanem meg is kell azt védelmezni.

Ezért A függetlenséggel együtt jár a saját önálló skót haderő létrehozása is.

 

Skócia az első figyelemre méltó olyan állam, amely precedenst teremthetne a térségben, így Spanyolországban és Olaszországban is ahol máris hasonlóak a feltételek.

 

Takács Gábor

MAN

Módosítás: (2014. szeptember 17. szerda, 07:28)