Get Adobe Flash player
Címlap Magyar Békekör tevékenységei Keleti Nyitás

Keletei nyitás Békekör

Nemzeti érdek a jó viszony Oroszországgal - Egyetértés civilek és kormány között

Budapest, 2014. november 26. szerda (MSZF/MAN)

 

 

     A Magyar Békekör és a kormány egyetért abban, hogy nemzeti érdek a jó viszony Oroszországgal, folytatni kell a keleti nyitás politikáját, és fel kell építeni a Déli Áramlat gázvezetéket – tájékoztatott a Külügyminisztériumban szerdán folytatott tanácskozás eredményéről.

     A Békekör képviseletében Simó Endre, az MSZF szervezője és Takács Gábor, a Magyar Autonóm Néppárt elnöke tárgyalt Budai Gyula miniszteri biztossal. A civilek azért keresték fel a kormány képviselőjét, hogy támogatásukról biztosítsák a keleti nyitás politikát az Egyesült Államok kormányának nyomásával szemben, egyúttal megnyerjék a magyar kormány támogatását egy olyan európai civil béketanácskozás budapesti megrendezéséhez, amelynek célja az volna, hogy a Helsinki együttműködési szellem felelevenítésével tárgyalóasztalhoz ültessék a szembenálló államok vezetőit, és elősegítsék egy igazságosabb összeurópai rendszer létrehozását a népek érdekében.

     Budai támogatásáról biztosította a „varsói felhívás” néven ismertté vált civil békekezdeményezést, és kérte hivatalos előterjesztését. A miniszteri biztos kijelentette: „Nem támogatjuk a szankciós politikát, békés rendezést akarunk. Nekem az a feladatom, hogy erősítsem a keleti nyitás politikáját. Az EU valóban lábon lőtte magát az Oroszország elleni szankciókkal, ezt rajtunk kívül más nem mondta ki. Felépítjük a Déli Áramlat gázvezetéket, azeri gázt is kapunk majd rajta keresztül, és a biztonságos energiaellátás érdekében Paks sem vita tárgya”. További infrastrukturális tervekről is tájékoztatást adott a Békekör küldöttségének.

     A nyugati szankciókra adott orosz válaszintézkedéssel kapcsolatban elmondta, hogy súlyosan érintik a magyar agrárkivitelt, különösen a baromfi, a sertés, az alma, a tej és a vízi szárnyas exportot sújtja. Mindazonáltal derűlátóan vélekedett arról, hogy a kiviteli tilalom feloldásával nyomban helyreállhat a normális kereskedelem Magyarország és Oroszország között. „Az Európai Unióval nem könnyű” – válaszolta arra a kérdésre, miért szavazza meg a magyar kormány a szankciókat, miközben állítja, hogy nem támogatja a szankciós politikát. Értésre adta, hogy hazánknak szüksége van az EU 550 milliárd Forintnyi agrártámogatására, mert „nélküle nem lennénk nyereségesek”. Hozzáfűzte: „az EU-val szemben pillanatnyilag nincs jobb”.  

     Ukrajnával kapcsolatban úgy vélekedett, hogy az EU sem látja pontosan a konfliktus lényegét. Annyi bizonyos, hogy az ukránok szeretnék a saját életüket élni – mondta.

 

 

Kiadta: MSZF SZK/MAN

06-30-714-07-58.

Módosítás: (2014. november 27. csütörtök, 10:03)