Get Adobe Flash player
Címlap KÜLFÖLD hírek Wallenberg eltűnésének 70. évfordulójáról

Wallenberg eltűnésének 70. évfordulójáról

Wallenberg eltűnésének 70. évfordulójáról emlékeztek meg Svédországban


Raoul Wallenbergre emlékeztek szombaton Svédországban a második világháború idején több mint tízezer magyar zsidó életét megmentő svéd diplomata eltűnésének 70. évfordulója alkalmából.
A svéd főváros, Stockholm központjában mintegy kétszáz ember gyűlt össze szombat délután, hogy gyertyát gyújtson Wallenberg emlékére.

Michael Wernstedt, a Raoul Wallenberg Akadémia elnöke közölte, hogy a megemlékezésen a diplomata mellett minden olyan ember előtt tisztelegnek, aki változást tud elérni. Wernstedt hozzátette: "az utóbbi hetek eseményei világosan megmutatták, hogy rendkívül fontos a demokrácia védelme".

"Fontos, hogy itt legyünk és emlékezzünk, de nem csak azért, mert Wallenberg megmentette számos zsidó életét, hanem azért is, mert példát mutatott civil kurázsiból" - mondta egy 42 éves helyi lakos, aki kislánya társaságában érkezett az eseményre.
A résztvevők között volt Raoul Wallenberg lánya, a 93 éves Nina Lagergren is, aki még mindig szeretné megtudni az igazságot apja haláláról.

Raoul Wallenberg 1944 nyarától budapesti svéd diplomataként sok ezer zsidót mentett meg a biztos haláltól, többek között svéd útlevelek kiadásával. Gyakorlati segítséget is nyújtott, élelmiszert, gyógyszert juttatott el a rászorulóknak.
Wallenberg 1945. január 17-én Debrecenbe indult, hogy az Ideiglenes Nemzeti Kormánnyal és a szovjet főparancsnoksággal tárgyaljon, de soha nem érkezett meg. Munkatársai utoljára egy szovjet tiszt és két katona társaságában látták, elköszönésekor azt mondta: "Nem tudom, vendég vagyok-e vagy fogoly".

További sorsa, halálának helye és időpontja tisztázatlan. Annyi bizonyos, hogy a diplomatát sofőrjével együtt letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták. A szovjet hatóságok 2000-ben elismerték, hogy Wallenberget politikai okokból hurcolták el és a KGB a börtönben agyonlövette. Az orosz főügyészség politikailag rehabilitálta őt. A történelmi kutatások ma sem tudnak megnyugtató választ adni a svéd diplomata halálának körülményeire, mert az erre vonatkozó iratok titkosítását Oroszországban még mindig nem oldotta fel.

Wallenberg az Egyesült Államok, Kanada és Izrael tiszteletbeli állampolgára, 2012-ben az amerikai törvényhozás a legmagasabb amerikai polgári kitüntetést, a Kongresszusi Aranyérmet szavazta meg számára. 2003-ban a Fővárosi Közgyűlés Budapest díszpolgárává avatta, tevékenységére több emlékmű és szobor emlékeztet Budapesten.


forrás: hirado.hu

Módosítás: (2015. január 19. hétfő, 18:30)