Get Adobe Flash player
Címlap BELFÖLD hírek Hová tarthat az autonómia?

Hová tart ?

Honnan, hová tarthat az autonómia? 

Orbán autonómiával kapcsolatos posztot adott Szili Katalinnak


Szili Katalint, mérsékelt baloldali politikusnak véljük, aki számos helyen megfordult már a politikai életben. 
Nagy lépésekben áttekintve, a politikai munkásságát az MSZMP tagjaként kezdte, majd 1989-ben az MSZP alapító tagja és 1992 és 1994 között pécsi önkormányzati képviselő volt.
1998-ban az Országgyűlés alelnökévé, majd 2002-ben a Magyar Köztársaság első női házelnökévé választották.
2010-ben megalakította a Szövetség a Jövőért Mozgalmat, majd a Szociális Unió nevű pártját, amelynek elnökévé is választották. Emiatt párttagsága megszűnt és kilépett az MSZP országgyűlési frakciójából.

Szili és az autonómia!
Nem áll távol Szili Katalintól az autonómia kérdéskör, hiszen 
korábban AZ ORSZÁGGYŰLÉS AUTONÓMIA ALBIZOTTSÁGÁNAK
független alelnöke is volt (2013). A nyolc tagú albizottságban minden parlamenti frakció képviselteti magát. 
A megalakulásukkor a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás, aki vendégként volt jelen a bizottság ülésén úgy vélte: akár 1-2 éven belül dűlőre lehet vinni az autonómia ügyét. 
Forrás: szabad hírforrások/alfahir/erdély.ma/MAN/M9

Egyenes út az autonómiáig?
Sokan felfigyeltek már arra olvasóink, hogy az autonómia körüli kérdésben sokan dolgoznak és munkájuk ugyan nem látványos és az elért eredmények is csekélyek, de megvalósítása rendkívül körülményes, de hosszútávon fontos hazánknak és a közös jövőnk számára. Álláspontunk szerint küzdeni kell az autonómia valamennyi formájáért itthon és külhonban egyaránt, mert a nemzeti érdek ezt kívánja. 
A MAN párt azon dolgozik, hogy egy olyan egyetemleges autonómia megoldást fejlesszünk ki, amely megfelel a kisebbség és a nemzeti kisebbség számára is és hogy eredményeképpen egy élhető országot eredményezzen a magyarság és minden más népcsoport számára.

Sok sikert kívánunk Szili Katalinnak az új poszt sikeres betöltéséhez.

Nézzük a tényeket
Szili Katalin Orbán Viktor kormányfő felkérésére a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságán dolgozik, autonómiakoncepciók kidolgozásával foglalkozik.

Orbán Viktor arra kérte fel Szili Katalint, hogy az autonómiakoncepciók kidolgozásában segítsen a külhoni nemzetrészeknek – tájékoztatott Havasi Bertalan.
Miniszterelnöki megbízottként dolgozik
Az Országgyűlés egykori szocialista elnöke a Kárpát-medence magyar lakta vidékeit járja, és segít az adott közösségeknek "testre szabott" koncepciót kidolgozni, hiszen a különböző területeken más-más önrendelkezési formákra van szükség.
Szili Katalin az Origónak azt mondta: az európai normáknak megfelelő, konszenzusos megoldásokra törekszik majd munkája során egy olyan területen, ami számára már több mint egy évtizede kiemelt jelentőségű. "A nemzetemet fogom szolgálni" – reagált Szili Katalin arra a felvetésre, hogy baloldali politikusként a jobboldali kormány munkáját segíti. A volt parlamenti házelnök nem tudja, hogy egykori baloldali politikustársai hogy fogadják majd, de szerinte vannak olyan nemzeti minimumok, amikben politikai hovatartozás nélkül meg lehet egyezni, a határon túli magyarok autonómiatörekvése pedig ilyen lehet.

Fizetést kap
Szili Katalin megbízatása visszavonásig érvényes, munkájáért a miniszterelnöki megbízottaknak járó javadalmazást kap. Kérdésünkre ezt nem kívánta forintosítani. A miniszterelnöki megbízottak díjazása nem egységes, de többségük államtitkári fizetést, bruttó 997 200 forintot kap. A megbízottnak szolgálati autó és sofőr is jár. origo

Módosítás: (2015. március 20. péntek, 08:00)