Get Adobe Flash player
Címlap Magyar Békekör tevékenységei Békét fenyegető politikai felelőtlenség az emberek egymásra uszítása Amerikai haderő Magyarországon

Amerikai haderő itthon

Magyar Békekör Orbán Viktor miniszterelnökhöz: amerikai haderőt telepítenek Magyarországra?

Budapest, 2016. február 7. vasárnap

 

   A Magyar Békekör vasárnap megkérdezte Orbán Viktor miniszterelnöktől, hozzájárulna-e amerikai és más idegen NATO katonák, továbbá tankok, páncélozott járművek és más harci eszközök magyarországi tartós állomásoztatásához.

   A Békekör arra hivatkozva intézte kérdését a kormányfőhöz, hogy NATO-közlés szerint az erről szóló terv kidolgozásához a katonai tömbhöz tartozó államok védelmi minisztereinek jövő heti tanácskozásán fognak hozzá, s az amerikai kongresszus hozzájárulása esetén egy amerikai páncélozott dandár is állomásozna Németországban és Kelet-Európában, a Bulgáriától Észtországig terjedő térségben. A Pentagon tisztviselői szerint Magyarország is szerepel azok között az országok között, amelyekbe katonai eszközöket és élő erőt telepítenének.

     A Magyar Békekör választ kért Orbán Viktortól a következő kérdésekre:

1. Milyen instrukciót kapott Simicskó István honvédelmi miniszter, támogassa, vagy ellenezze a tervet a NATO védelmi minisztereinek tanácskozásán?

2. Hogyan tartja összeegyeztethetőnek a keleti nyitás politikát a NATO terjeszkedésével az orosz határokig?

3. Miből jut miniszterelnök úr arra a következtetésre, hogy támogassa azt a hamis állítást, miszerint Oroszország terjeszkedik Nyugatra, nem pedig a NATO Keletre?

4. Miért asszisztál a NATO katonai felvonulásához az orosz határokra, és hidegháborúra emlékeztető katonai feszültség kiélezéséhez Európában?

5. Hogyan tartja összeegyeztethetőnek az amerikai katonák tervezett tartós magyarországi állomásoztatását a rendszerváltás alapját képező Ellenzéki Kerekasztal által állampolgári akaratként rögzített 12 pont 9. pontjával, miszerint magyar katona ne lépjen idegen földre, idegen katona pedig ne lépjen magyar földre?

6. Mit kíván tenni azért, hogy Európában ne a katonai szembenállás erősödjék, hanem az enyhülés és a békés együttműködés?

7. Mit kíván mondani Putyin elnöknek február 17-én a hidegháború óta legnagyobb NATO haderő telepítési tervről Európában? Miért gondolja, hogy a kereskedelmi kapcsolatok önmagukban elegendőek volnának a béke szavatolására?

8. Mit kíván tenni annak érdekében, hogy erősödjön Magyarország biztonsága, ne pedig gyengüljön azáltal, hogy hazánk idegen csapatok felvonulási terepeként katonai célponttá válhat?

9. Mit kíván tenni a magyar kormány a NATO-ban azért, hogy hazánkat – NATO szövetségesei – ne használhassák ki oroszellenes célokra, hanem békében élhessünk Kelettel és Nyugattal egyaránt?

     A Békekör vasárnap juttatta el kérdéseit a miniszterelnökségre.

Forrás: Magyar Békekör

Módosítás: (2016. február 07. vasárnap, 07:47)