Get Adobe Flash player
Címlap BELFÖLD hírek Kilakoltatások 2016

A kilakoltatások folytatódnak

Továbbra sem megnyugtató a magyarországi helyzet a kilakoltatottak sorsát illetőleg

 

Négygyermekes család néz szembe a kilakoltatás rémével Galgahévízen

 

Március 1-től nem védi a kilakoltatási moratórium azokat az adósokat, akik ellen tartozásuk miatt végrehajtási eljárás indult, vagy már el is árverezték az ingatlanukat. Bár a korábbi hírek arról szóltak, hogy tízezrek kerülhetnek utcára, a végrehajtói kar becslései szerint az idén várható kilakoltatások száma nem éri el az ezret. Ugyanakkor a szervezet elnöke közölte: már a héten végrehajtanak akár több lakáskiürítést is.

 

Március elsejével lejárt a téli kilakoltatási moratórium, ami azt jelenti, hogy a végrehajtási eljárás alatt álló ingatlanokat már nem kell lakottan értékesíteni, hanem az utcára lehet tenni az adósokat. A nem devizahiteles – hanem például közműtartozások miatt bajba került – adósok december elseje óta élveztek védelmet, a devizaügyletek miatt adósságcsapdába kerültekre viszont már régebb óta vonatkozott a moratórium. Utóbbi kört a rájuk vonatkozó speciális devizahiteles-jogszabályok miatt nem lehetett kilakoltatni, ám ennek is vége.

Szakértők szerint a kilakoltatási moratórium lejárta meghozhatja az adósok kedvét a családi csődvédelem igénylésére. Az eddig teljes kudarcba fulladt intézkedésre a legutóbbi adatok szerint alig kétszázan jelentkeztek, noha a jegybank és a bankszövetség több tízezerre becsülte azok számát, akik várhatóan jelentkeznek majd a magáncsődre. Az intézkedésre ráadásul 626 millió költött az állam. (H. Cs. L.)


Hatszáz lakáskiürítés várható

Bár a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar korábbi adatai szerint a devizahiteles-törvények alapján 210 ezer végrehajtási ügyet függesztettek fel, a szervezet elnöke szerint nem várható kilakoltatási hullám. Schadl György lapunk kérdésére elmondta, becsléseik szerint körülbelül 600 lakáskiürítés várható idén, ami a korábbi évekhez képes nem nevezhető kirívónak. Mint mondta, 2012-ben 700 lakóingatlant adtak birtokba a sikeres árveréseket követően, 2013-ban ez a szám 550-re csökkent, majd 2014-ben moratórium volt érvényben, tavaly pedig a tilalom részleges feloldása után ismét körülbelül 600 ingatlankiürítést végeztek.

A kar elnöke szerint egyebek között azért nem várható kilakoltatási dömping, mert az önálló bírósági végrehajtók számos esetben tárgyalásokat folytatnak a pénzintézetekkel, mert a banki elszámolások miatt problémássá váltak az eljárások. Ugyanis – tette hozzá – az elszámolások után sok esetben nem egyezik a bank követelése a közjegyzői okiratban foglalt összeggel, ha pedig nagyobb a tartozás, a végrehajtó nem intézkedhet. Schadl György elmondta, a moratórium lejártát követő első hónapokban lesz több a kilakoltatás, majd arra számít, hogy mérséklődik a lakáskiürítések száma.

A köztestület honlapja szerint egyébként közel 15 ezer ingatlan vár árverezésre. Ezek közül körülbelül 3500 ingatlant már megpróbáltak elárverezni egyszer vagy kétszer, azonban sikertelen volt a licitálás. A legtöbb ingatlant viszont – csaknem 12 ezret – már harmadik alkalommal tűzték ki árverése. (Közli az mno) Utóbbi adat pedig arra utal, hogy nem kapkodnak a vevők végrehajtás alá került ingatlanok után.mn

Vannak azért olyanok is akik tenni próbálnak azért, hogy az adósok elkerüljék a számukra mindenképp legrosszabbat. A VIII. kerületi kilakoltatások ügyeiben, helyi illetékesek ígéretet tettek arra is, hogy senkit nem fognak az utcára küldeni és minden esetben találni fognak az érintetteknek egy másik lakóhelyet.írta az eloben.hu


Négygyermekes családot, akik közt három kiskorú is van, készül kilakoltatni Galgahévízen az Eszközkezelő.

Mezei László és családjának kilakoltatását március 30-án 13.00 órára tűzték ki, nekik pedig nincs hová mennie Szabadság u. 57. sz. alatti lakásából.

-A család szétválás miatt került ebbe a helyzetbe: a lakás az anya nevén volt, de a gyerekeket az apa neveli az elválás óta. Mezei mindenütt falba ütközött, ahová jogorvoslási kérelemmel fordult, hogy a család ne kerüljön az utcára és ne válasszák szét. Legutóbb a galgahévízi jegyző utasította el birtokvédelmi kérelmüket. Kétségbeesésében Mezei László azt mondta az MSZF-nek, hogy ha kilakoltatnák őket, öngyilkosságot követ el a nyilvánosság előtt. A Magyar Szociális Fórum szervezője kedd reggel üzenetben kérte Vanó András galgahévízi polgármestertől, járjon közben az Eszközkezelőnél, hogy tekintsen el a Mezei család kilakoltatásától, saját hatáskörben pedig részesítse őket birtokvédelemben.„A rendelkezésünkre álló tények arra engednek következtetni, hogy a helyzet menthető jó szándékkal, rugalmassággal és kompromisszumkészséggel.”-
ismerteti egy baloldali hírportálban, az mszf

A Magyar Szociális Fórum fellépésére meghátrált az Állami Eszközkezelő, és elállt a galgahévízi négygyermekes család március 31-re kitűzött kilakoltatásától – tudatta az emberjogi mozgalom Mezei László családfő szerdai közlése alapján.

Az Eszközkezelő illetékese (március 23-i. Hírek szerint) közölte a családfővel, hogy március 31-én nem lesz kilakoltatás, a tartozás rendezése esetén átmenetileg, a tulajdonos elvált feleséggel történő megállapodás esetén pedig végleg a lakásban maradhat a hatfős család a három kiskorú gyerekkel. Mezei László tudomásul vette a feltételeket, köszönetet mondott a Magyar Szociális Fórumnak, és azonnal kapcsolatba lépett volt feleségével, a lakás tulajdonosával, hogy a gyerekekre való tekintettel megállapodásra jusson vele.civilhetes szerint

Az MSZF szerint a pozitív fejleményben fontos szerepet játszott, hogy Vanó András galgahévízi polgármester, az MSZF megkeresésére azonnal közbenjárt az Mezeiék érdekében, és kísérőlevéllel elküldte az MSZF levelét az Eszközkezelőnek. Az Állami Eszközkezelő, és a Galgahévízi Önkormányzat jó szándékot, rugalmasságot és kompromisszumkészséget tanúsított az ügyben.mszf


-Ezt az ügyet is csak akkor lehet végérvényesen lezártnak tekinteni, ha a kilakoltatás megszüntetéséről szóló határozat megszületik az Állami Eszközkezelő részéről. Addig pedig még van három nap.

A fenti eset is rávilágít arra a tényre, hogy a múltban is számtalan lehetőség lett volna arra, hogy emberséggel és némi jó szándékkal megmenekülhettek volna többen is a családok szétválasztásától.

El kell gondolkodni mindnyájunknak azon, hogy lehetne végérvényesen megszüntetni azokat az okokat, amelyek mindmáig odáig vezetnek, hogy nem maradhat más megoldás a hatóságok számára, mint a családok szétszakítása és a lakóhelyük elvétele mint egyetlen járható út. -


Küzdjünk együtt az emberibb társadalom demokratikus megvalósításáért!

Takács Gábor

Módosítás: (2016. március 28. hétfő, 17:46)