Get Adobe Flash player
Címlap Magyar Békekör tevékenységei a terrorizmus politikai tőről fakad

a terrorizmus politikai tőről fakad

Magyar Békekör: a terrorizmus politikai tőről fakad

Budapest, 2016. március 29. kedd

 

     A terrorizmus politikai tőről fakad. A pénzvilág legszélsőségesebb köreinek új eszköze az uralom megőrzéséhez a XXI. században – állítja a Magyar Békekör a témáról múlt héten tartott vitanapjáról kedden kiadott közleményében.

     A népirtás, az életek tömeges kioltása, a kegyetlenkedés, az emberiség kulturális kincseinek barbár pusztítása, az elvetemült fanatizmus, a népek, fajok, vallási közösségek, egyszerű emberek náci módszereket idéző egymásra uszítása, az idegengyűlölet, az erőszakot szító erők felfegyverzése és bőkezű pénzelése arra utal, hogy dúsgazdag pénzügyi körök rémuralmi, diktatórikus eszközöket próbálnak igénybe venni megingott globális hatalmuk fenntartásáért. Ezek a szélsőséges körök azt szeretnék elérni, hogy Európa az Iszlám Állam módszereihez hasonló gyalázatos eszközökhöz folyamodjon, felszámolja a demokráciát és a szabadságjogokat, és nyílt diktatúrát vezessen be az ő érdekükben – írják.

     A Magyar Békekör a leghatározottabban elítéli a terrorizmus minden formáját, függetlenül attól, hogy ideológiai, vallási, politikai, faji, etnikai vagy más tőről fakad. és teljes támogatásáról biztosítja azokat, akik az emberiség érdekében le akarják küzdeni korunk új pestisét. Szolidaritásunkról biztosítjuk a brüsszeli terrortámadás áldozatainak hozzátartozóit, a sebesülteket, köztük a magyar sérülteket, a belga népet, Európa minden népét, velük együtt kiállunk a demokrácia és a humanizmus értékeinek védelmében.

     A Magyar Békekör minden demokratikus erő közös céljának tartja a terrorizmus megfékezését és felszámolását. A harcot ellene úgy kell megvívni, hogy lehetőleg ne sérüljenek, illetőleg minél kevésbé sérüljenek a szabadságjogok. Nem szabad belelépni a terroristák és a mögöttük álló erők csapdájába: nem szabad megengedni, hogy a terrorizmus elleni harc ürügyén antidemokratikus, tekintélyuralmi módszerek előtt nyílhasson út. A Magyar Békekör tagságát és szimpatizánsait aggodalommal tölti el, hogy a magyar politikai vezetés terrorfenyegetettségre hivatkozva kontrolálatlan hatalmi intézkedéseket akar bevezetni. Hasonló törekvéseket tapasztalunk az EU több más országában is, az Egyesült Államokban pedig Trump a fasizmus nyílt dicsőítésétől sem riad vissza elnökválasztási kampányában.

     A terrorizmussal szemben európai és világméretű összefogás szükséges. Ellene az ENSZ hatályos határozatai alapján kell harcolni, és közösen kell fellépni az erőszakos, szélsőséges ideológiákkal szemben is.

     Tarthatatlan az Európai Unió és a NATO oroszellenes magatartása olyan körülmények között, amikor az Iszlám Állam elleni harc oroszlánrészét Oroszország viseli. Össze kell fogni, együtt kell működni Oroszországgal a fenevad ellen Európa és a világ jövőjéért! Szolgáljon tanulságul ehhez a II. világháború nácizmussal szembeni antifasiszta koalíciója!

    A Magyar Békekör üdvözli az Egyesült Államok és Oroszország együttműködését az Iszlám Állam ellen, a szíriai fegyvernyugvást, a szíriai politikai rendezésre irányuló orosz-amerikai erőfeszítéseket. Ez az együttműködés az antifasiszta koalíció legszebb hagyományait idézi fel korunk új keletű pestisének megfékezésére. Egyszersmind segít a népvándorlás okainak kiküszöbölésében, a béke helyreállításában, a politikai rendezésben.

    Sem Magyarország, sem az EU nem képes egyedül megbirkózni a népvándorlás és a bevándorlás problémájával. Egyikük sem az okok kiküszöbölésével és megszüntetésével törődik, hanem az okozatokat próbálja kezelni – hasztalan.

     A Magyar Békekör újra leszögezi 2015. július 5-én kialakított álláspontját, miszerint  „A népvándorlás feltartóztatásának egyetlen módja a népek életének és megélhetésének biztosítása saját hazájukban és földjükön. A magyar nép, háborúk és szögesdrótok helyett egy emberközpontú új világrend létrejöttében érdekelt”.

     A volt gyarmattartók és korunk neokolonialista körei elsőrendű felelősséggel tartoznak a kialakult helyzetért. Be kell szüntetniük a forráskivonást, hogy az elnyomott népek végre normálisan fejlődhessenek, és ne legyen ok a kivándorlásra. Vissza kell adni a népeknek, amit elraboltak tőlük!

     Európa a kolonializmus levét issza. A népvándorlás rá nehezedő nyomása kiküszöbölhetetlen a fejlődő világgal szemben követett eddigi politikával, a leigázással, az alávetéssel, a világ felosztásával befolyási övezetekre és kizsákmányolási érdekszférákra. Egyetértünk Ferenc pápával, aki szerint A háború és az éhezés elől menekülőket a világot uraló igazságtalan társadalmi-gazdasági rend készteti elvándorlásra”, következésképpen igazságos társadalmi-gazdasági renddel kell felváltani a jelenlegit ahhoz, hogy embermilliók szülőföldjükön tudjanak megélni, ne pedig elmenekülni kényszerüljenek otthonukból.

    A kivándorlás okainak kiküszöbölése nélkül legfeljebb kezelni lehet a migrációt, de megszüntetni nem. A kezelés tekintetében a Magyar Békekör elvi álláspontja az, hogy a magyar kormány egyszerre tartozik felelősséggel a magyar népnek, és emberséggel a menekülteknek. Ugyanezt valljuk az Európai Unió többi államára vonatkozóan is. Hot spotokkal, szűrőállomásokkal kordába szorítható a folyamat, és megvalósítható a szelektálás. Az EU-nak meg kell erősítenie a határellenőrzést, Magyarországnak pedig fokoznia kell biztonsági szolgálatainak hatékonyságát. Mindehhez nincs szükség vészhelyzet, szükségállapot bevezetésére, szabadságjog-korlátozó statáriális intézkedésekre!

     A Magyar Békekör hirdeti, hogy van ésszerű és békés kiút a történelmi horderejű válságból. Mindenekelőtt le kell győzni az Iszlám Államot, felszámolni rémuralmát, és kihúzni a talajt azoknak a lába alól, akik politikai eszközként akarják felhasználni a terrorizmust világuralmi céljaikra.+++

 

Kiadta: MSZF SZK/MAN

Módosítás: (2016. március 31. csütörtök, 00:40)