Get Adobe Flash player
Címlap Magyar Békekör tevékenységei A katonai szembenállás kiélezése veszélybe sodorhatja Magyarország biztonságát

A katonai szembenállás kiélezése veszélybe sodorhatja Magyarország biztonságát

Magyar Békekör: A katonai szembenállás kiélezése veszélybe sodorhatja Magyarország biztonságát

 

     Veszélybe sodorhatja hazánk békéjét és biztonságát a katonai szembenállás kiélezése a NATO és Oroszország között – állítja a Magyar Békekör pénteken kiadott nyilatkozatában.

     A Békekör szerint a két év óta először szerdán megtartott orosz-NATO brüsszeli tanácsülés kudarca arra utal, hogy a két fél viszonyában felülkerekedőben a bizalmatlanság légköre. Fő okát a Magyar Békekör abban látja, hogy az Egyesült Államok nehéz fegyverzetet és rakétavédelmi ütegeket, továbbá hozzájuk szükséges személyzetet készül telepíteni Kelet-Európába a NATO keleti terjeszkedésének elősegítéséért, Moszkva pedig „szükséges ellenlépéseket” helyezett kilátásba Oroszország nyugati határainak védelmében. A Békekör abszurdnak tartja azt a nyugati állítást, hogy „Oroszország a NATO küszöbére lépett”. Elég a térképre nézni, hogy az ember lássa, ki lépett kinek a küszöbére – írják.

    Értesülések szerint a NATO-tól nem áll távol a szándék, hogy júniusi varsói csúcstalálkozóján Oroszországot nyilvánítsa fő ellenséggé, és ezzel indokolja az Oroszországgal szembeni haderő telepítést Kelet-Európába. Súlyosnak tartja a Békekör, hogy ukrán részről nem teljesítik a minszki megállapodásban foglaltakat, hanem – ellenkezőleg – katonai eszközökkel próbálják „reintegrálni” Donbasszt. Kijev igazolva látja békétlen politikáját, és erőt merít a polgárháború folytatására a NATO új oroszellenes stratégiájából, kelet-európai haderő-telepítéséből.

     Az Egyesült Államok nyilvánvalóan eszközként használja a NATO-t arra, hogy akadályozza a kapcsolatok fejlődését Európa két fele között.

     A Magyar Békekör szerint Magyarországnak nem fűződik érdeke a konfrontációs politikához. Magyarországnak vissza kell utasítania, hogy területét felvonulási terepnek használják Oroszországgal szemben, és a legkülönfélébb eszközökkel akadályozzák a nemzet érdekében álló energetikai fejlesztéseket.

     Ezért a Magyar Békekör arra kéri a kormányt, hogy álljon ki a magyar érdekek mellett, hiszen azok egybeesnek a békéhez fűződő érdekekkel, és merjen nemet mondani azokra a katonai tervekre, amelyek hazánk biztonságát is veszélybe sodorhatják.+++

 

 Budapest, 2016. április 22. péntek

Kiadta: MSZF SZK/MAN

Módosítás: (2016. április 24. vasárnap, 14:26)