Get Adobe Flash player
Címlap '56-os megemlékezésünk a 298-as parcellában

'56-os megemlékezés

Megemlékezés az '56-os forradalomról!

Tegnap délután koszorút helyeztünk el a Rákoskeresztúri Újköztemető 298-as parcellájában ami számunkra a nemzeti összetartozás és a kommunista elnyomás elleni tiltakozások szimbolikus tere is.
-Az idén ebben a parcellában emlékeztünk meg az 1956-os forradalom hőseiről!-
A választás azért esett erre a területre, mert a 298., 300. és 301. parcella története mára szinte szorosan összeforrt és így egyben mutatja igazán a "Nemzeti Gyászpark", az egységes és méltó környezetét az emlékezni vágyóknak.
Kiadja MAN


Nagy Imre 1956. október 30-i rádióban elhangzott beszédével elevenítsük fel a múlt egy szeleteét!

"Nagy Imre beszéde
(az egypártrendszer megszüntetéséről)

1956. október 30.

Magyarország dolgozó népe, munkások, parasztok, értelmiségiek!

A hazánkban mind szélesebben kibontakozó forradalom, a demokratikus erők hatalmas megmozdulása válaszút elé állította hazánkat. A nemzeti kormány az MDP elnökségével egyetértésben a nemzet életében sorsdöntő elhatározásra jutott, amelyet a következőkben kívánok Magyarország dolgozó népével tudatni.

Az ország életének további demokratizálása érdekében az egypártrendszer megszüntetésével a kormányzást az 1945-ben újjászületett koalíciós pártok demokratikus együttműködésének alapjaira helyezi. Ennek megfelelően a nemzeti kormányon belül szűkebb kabinetet létesít, amelynek tagjai: Nagy Imre, Tildy Zoltán, Kovács Béla, Erdei Ferenc, Kádár János, Losonczy Géza és a szociáldemokrata párt által kijelölt személyiség.

A kormány előterjesztést tesz a népköztársaság Elnöki Tanácsának Kádár János és Losonczy Géza államminiszterré való megválasztására.

A nemzeti kormány felhívja a szovjet csapatok parancsnokságát, hogy azonnal kezdje meg a szovjet csapatok kivonását Budapest területéről. Egyidejűleg a nemzeti kormány közli az ország népével, hogy a szovjet csapatoknak az ország területéről való kivonására haladéktalanul megkezdi a tárgyalásokat a Szovjetunió kormányával.

A nemzeti kormány nevében bejelentem, hogy a forradalom által létrehozott demokratikus helyi önkormányzati szerveket a nemzeti kormány elismeri, rájuk támaszkodik és támogatásukat kéri.

Magyar testvéreim, hazafiak! Hazánk hű polgárai! Őrizzétek meg a forradalom vívmányait, minden erővel biztosítsátok a rendet, állítsátok helyre a nyugalmat! Ne folyjon testvérvér hazánkban! Vegyétek elejét minden rendzavarásnak, minden rendelkezésre álló erővel biztosítsátok az élet- és vagyonbiztonságot.

Magyar testvéreim, munkások, parasztok! Sorsdöntő elhatározásunkban álljatok a nemzeti kormány mellé!

Éljen a szabad, demokratikus, független Magyarország!


(Elhangzott 1956. október 30-án 14 óra 30 perckor a rádióban. Megjelent: Igazság, 1956. október 31.)"


forrás:

http://mek.oszk.hu/01900/01937/html/szerviz/dokument/nagyi30s.htm

MAN/mek


Módosítás: (2016. október 23. vasárnap, 07:22)