Get Adobe Flash player
Címlap Aland-szigetek licence

Aland-szigetek licence

Dobra vert Aland-szigetek licence

A Fidesz szerint: minta értékű az  Åland-szigetek autonómia-modellje

primer fidesz DNS

Gál Kinga beszédében a kisebbségvédelem európai uniós lehetőségei mellett az Åland-szigetek autonómia-modelljének tanulságairól is beszélt. …

...A fideszes EP-képviselő szerint az Åland-szigeteki autonómia egyik fontos tanulsága, egyben "exportálható" modellje, ...

Írja a:(fidesz.hu)http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=184963

Létrehozva: 2012. október 3., 14:49

 

MAN indukció:

Alland szigetek: A Finnországhoz tartozó, Svédország és Finnország közt elterülő, több szigetből álló kis szigetcsoport egyike.

Népessége: becsült 27 000 fő.

Fővárosa: Mariehamn (Maarianhamina)

Területe: 13 517km2

Víz területe: 89%

Államforma: autonómia.

 

Területe: Katonai értelemben, kiemelt stratégiai célpont.

 

Ez egy stratégiailag három ország által támogatott (Oroszország, Svédország és Finnország ) és általuk védett terület, valamint egy kis falu népességén alapuló teljesítmény, nem lehet teljes értékű modellje a Romániában kialakítható, vagy szakadár államként leválni készülő Székelyföldnek.

Összeegyeztethetetlen a két területen élők (Románia és Finnország) gondolkodásmódjának természete, a területek földrajzi fekvése. Még inkább, a baráti együttműködésre való készség hiánya Székelyföld környezetében. A finn kisebbségi autonómia modell alkalmazása, itt Közép-Európában nem teljesen és csak súlyos gazdasági áron kivitelezhető.

 

Kétségkívül viszont példaértékű az Aland-szigetek etnikumi autonómiája és különösen figyelemre méltó, hogy ezt 1921-óta (lassan 100 éve ahogy e területet (közös érdekből)) építik és fenntartják.

 

Az etnikumi autonómia kialakulása Székelyföldön nagyon fontos folyamat. De ezzel a modellel így csak kisebbségi autonómiák valósulnak meg.

Finnország az etnikai autonómiát az Aland-szigeteken 91 év alatt valósította meg, akkor Magyarország az autonómiát Romániában....


A MAN téglánként építi fel a jövő társadalmait és nem vásárol exportot”

 

 

 

A program tovább.

 

Takács Gábor

Budapest, 2012. november 02.

Módosítás: (2012. november 05. hétfő, 07:30)